måndag, mars 08, 2010

Panerad sej med rotselleri- och pepparotssallad

Det är kanske salladen som är i fokus i denna rätt...blev lite av en kopia på den klassiska Waldorfsalladen från hotel Waldorf Astoria i New York. Den tillagas på rotselleri, äpple, majo och valnötter. Hemma hos oss blev den en lite lättare variant gjort på yoghurt och fruktiga vindruvor. Naturligtvis blir smakerna som bäst dag två om salladen får så och dra lite..men det är lite överkurs. Unna dig själv en färdigköpt fryst fiskfilé om du inte har turen att bo vid Sveriges baksida så att du alltid har tillgång till färsk fisk....

Tillagningstid: fisk ca 10min + sallad ca 10min

Ingredienser till 2 personer:
2st (ca 300g) Fiskfiléer exempelvis från sej eller torsk...
1dl Vetemjöl
2st Ägg
2dl Ströbröd
Havssalt & vitpeppar från kvarn
ca 4msk Smör till stekningen

Rotselleri- & pepparotssallad:
200g Rotselleri
1st Rödlök
20st Vindruvor
2dl Meze Matlagningsyoghurt
1tsk Citronsaft
2msk Dill, finskuren
3msk Pepparot, riven (+ lite extra vid serveringen)
Havssalt & svartpeppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Dubbelpanera fiskfiléerna i vetemjöl, uppvispat ägg och ströbröd, krydda med salt & peppar.
2. Stek fiskfiléerna i smör på medelvärme i en stekpanna.
3. Alternativt så köper du färdigfiléad och panerad fisk, penslar med flytande smör och lägger i en ugnsfast form och tillagar på 175g i ugnen, tills de blir frasiga och får en fin stekyta.
4. Salladen: Skala, skiva och strimla rotsellerin så fint du bara kan, likaså med löken. Dela vindruvorna på mitten, skär dillen fint och riv pepparoten, blanda allt med yoghurten och smaka av med citronsaften, havssalt & svartpeppar. (Tänk på att pepparoten drar efter...helst så gör du salladen en dag före...).
5. Nu är det bara att servera fisken med salladen, kanske med liten citron och en tomat till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar