söndag, mars 14, 2010

Kycklinglår fyllt med sviskon, äpple och parmesan brässerat i äppelmust


Plommonspäckad karré känner nästan alla till men det funkar precis lika bra att göra det med kyckling. Jag väljer gärna ett kycklinglår för där finns den goda smaken och saftigheten...Fyllningen stannar lätt kvar om du lindar runt tex lite panchetta eller bacon som binder ihop det hela. Vill du kan du alltid sticka in en liten tandpetare som håller fast det hela.
Fyllningen känns både traditionell och lite modern genom att tillsätta äpple och lite parmesan.
Brässera allt i lite äppelmust så får du även en god sky till...Lime och chilisåsen är kanske lite av ett udda kort men den bryter bra till sötmasn från kycklingens fyllning...

Ingredienser till 4 personer:
4st Kycklinglår
1,5dl Sviskon, finhackade
1st Äpple, urkärnad, skuret i mindre tärningar
1st Schalottenlök, finhackad
2msk Honung flytande
1,5dl Parmesanost, finriven
100g Panchetta
4msk Smör eller olja flytande
1dl Äppelmust
Havssalt & svartpeppar

Chili och limesås:
2dl Mezeyohurt
½st Chili, utan kärnor, finskuren
½st Lime, saften och skalet av
Havssalt

Såhär kan man göra:
1. Mixa sviskonen, schalottenlöken, äpplet, honungen, parmesanosten, salt & peppar.
2. Skär ett snitt i kycklinglåret och fyll varje lår med 1/4-del av fyllningen.
3. Linda om en skiva panchetta, pensla på lite smör/olja på varje kycklinglår och krydda med salt & svartpeppar från kvarn. Lägg kycklingen i en ugnsform och häll över lite äppelmust som allt får brässera i.
4. Tillaga ca 175g, i ca 35-40min eller tills kycklinglåren är klara. Kontrollera med en sticka så att köttsaften är helt klar i färgen.
5. Medan kycklingen tillagas i ugnen blandar du alla ingredienser till såsen, ställ den kallt så den får dra tills sig medan kycklen tillags.
6. Vill du kan du ugsrosta lite potatisklyftor med lite timjan eller liknande under tiden kycklingen tillagas.
7. Servera kycklingen med lite sky från ugnsformen och en klick sås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar