söndag, mars 21, 2010

Kalvstek med stekta päron, haricotes vertes & calvadosgräddsås

Just nu tar köket fart med en ganska snabb takt. Dock så blev det ett litet bakslag att vår nya värmepump visade sig vara fel modell, ny är på väg, men där gick ytterligare en vecka i ledtid...Så vår gamla ugn till trotjänare fixade till en kalvstek medan vi renoverade, så pass bra att man kan undra varför vi skall ha en ny ugn...! Det blev lite av en fruktcocktail med stekta päron och calvados i såsen...men mycket gott! Såsen blev faktiskt bättre dag två när Calvadosen fått mogna lite...Idag måndag blev det faktiskt kåldolmar modell fabriksgjorda men det märktes inte när man dolde dom med lite Calvadossås...På onsdag kommer iallafall vår nya ugn, eller snarare, familjemedlem....det skall bli riktigt roligt!

Ingredienser till 4-6personer:
1,2-1,5kg Kalvstek, nätad
4msk Smör
Salt & svartpeppar från kvarn

Calvadosgräddsås:
2msk Smör
1dl Morot, skuren i små tärningar
1dl Rotselleri, skuren i små tärningar
1st Gul lök, finhackad
6dl Kalvfond
3dl Grädde
4msk Calvados
2msk Maizena majsmjöl utrört i lite vatten
2msk Smör, osaltat

Stekta grönsaker:
2st Päron, urkärnade och skuren i mindre bitar
1st Röd lök, grovhackad
200g Haricotes vertes
0,5msk Hackad bladpersilja
Havssalt & svartpeppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Bryn kalvsteken i smöret och krydda med salt & peppar från kvarn, köp en nätad kalvstek om det finns annars kan du binda upp den själv med lite bindgarn.
2. Lägg över kalvsteken till en ugnsform och stek den i lågtemp max ca 150g i ca 1,5tim.
3. Låt steken vila i minst 15min innan du skär upp den i skivor inför serveringen.
4. Såsen: Bryn rotsakerna i smöret och tillsätt fonden och grädden samtidigt, låt allt småkoka tills det blir en simmig konsistens eller red av med lite maizena majsmjöl utrört i lite kallt vatten. Avsluta med att tillsätta Calvadosen och låt såsen få ett uppkok. "Blanka av" såsen med lite smör. Sila slutligen såsen genom en finmaskig sil.
5. Stekta grönsaker: Stek grönsakerna i lite smör tills det mjuknar och får lite färg, krydda med lite salt & peppar från kvarn.
6. Servera gärna på varma tallrikar...lite potatis passar bra till...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar