tisdag, augusti 03, 2010

Grillad hel Öring

Matlagning kan inte bli enklare och godare än färsk fisk på grillen. Om du tycker det är svårt att grilla filéer kommer du bli överaskad hur enkelt det är att grilla hel fisk. Stek dem på sekundär värme, dvs vid sidan av kolem med klotlocket på så får du en saftig hel fisk.
Vi åt det på enklaste sätt med lite färskpotatis vänt i basilikaolja! Ut och fiska...!

Ingredienser till 6st personer:
1,5st Öring ca 2kg
50g Smör
1st Citron, zest och saften av
Dill, en liten färsk knippe
Citrontimjan, några färska kvistar
1st Gul lök, skivad i halvmånar
1st Fänkål, tag bort rotstocken i mitten, skiva i halvmånar
Havssalt
Vitpeppar från kvarn
Folie

Såhär kan man göra:
1. Tag bort huvudet och inanmätet i buken på fisken. Skölj fisken väl.
2. Blanda ihop Smör med zest och citronsaft. Kryda med havssalt och vitpeppar.
3. Fyll buken med smör och skivad lök och fänkål.
4. Grilla på sekundär värme, dvs kol på ena sidan i grillen.
5. Lägg gärna på en bit folie på gallret mot slutet av tillagningen.
6. Grilla gärna fisken med stektermometer instucken mot ryggbenet. Fisken kan med fördel tas av grillen vid 40-45g, den går sedan upp till ca 55g.

1 kommentar:

  1. Tog ut en firre, en hemmafångad Havsöring som legat 7 månader i frysen. (lite för länge) men den ser in ut och luktar inte. Ska med glädje prova ditt recept.

    SvaraRadera