söndag, januari 08, 2012

Älgkalvstek med Västerbottenpure och lingonsås

Vi hittade en älgkalvstek i frysen! Och det blev lite "Söndagsmiddag" såhär på lördagskvällen.
Du kan göra en klassisk stek både på en större bit älg eller egentligen vilken stek du än har.
Att tillaga en stek är ett bra koncept om man vill generera många matlådor till veckan...Då får du kanske öka upp receptet nedan men ni hänger nog med på konceptet...

Ingredienser till ca 4 personer:
1kg Älgkalvstek (eller vilken annan stek som helst...)
1msk Timjan
Salt- & svartpeppar från kvarn
2msk Smör, osaltat
Sås:
Ca 2,5dl Viltfond (utblandad från koncentrat)
1dl Grädde
25g Smör, osaltat
0,5dl Rårörda lingon
3msk Maizena utrört vatten
Puré:
ca 800g-1000g Potatis
ca 1,5-2dl Mjölk
ca 50g Smör
Ca 2dl Riven Västernottenost
Salt- & vittppar från kvarn
Gott till:
Rårörda lingon
Haricotes vertes

Såhär kan man göra:
1. Bryn älgkalvsteken i smöret i en stekpanna, krydda med mortlad timjan, salt- & svartpeppar från kvarn.
2. Steken: Lägg steken på en ugnsplåt och tillaga i ca 125g ugnsvärme till steken blir ca 58-60g i kärntemperatur,  tag ut och linda in i smörpapper, låt vila i minst ca 10min innan du skör upp den. Troligen kommer steken att efterdra minst 3-5g så i detta dall blev steken 63g och lätt rosa i mitten och lite well done ut mot kanterna.
3. Såsen: Koka upp viltfonden i en kastrull, slå ca 0,5dl i ugnsplåten som du stekta steken på. Skrapa ur kvarvarande köttjuice och steksmak från plåten med hjälp av fonden. Häll sedan tillbaka allt i kastullen.
Tillsätt grädden och lingonen, låt sjuda ner 1/4-del. Smaka av med salt- och vitpeppar, red vid behov av såsen med maizena.
4. Purén: Koka potatisen och ånga sedan av den. Koka upp mjölken och smöret. Använd med fördel en elvisp eller matbredare med skål och visp när du tillagar moset. Stöt först sönder potatisen lite gran och tillsätt sedan ca 1/2-av mjölk- /smöret och vispa till moset. Spä sedan med mer väska till önskad konsistens. Vänd ner Västerbottenosten och smaka av med salt- & vitpeppar.
5. Vid servering: Gott till är lite haricotes vertes och rårörda lingon.

2 kommentarer:

  1. Fantastiskt gott! Vill verkligen rekommendera detta recept. Smakkombinationen av kött, sås o puré är lysande. Eftersom jag inte äter potatis bytte jag ut den mot blomkål o mjölken mot endast 1-2 msk creme fraiche.
    //Ann-Sofi

    SvaraRadera
  2. Fantastiskt gott! Vill verkligen rekommendera detta recept. Smakkombinationen av kött, sås o puré är lysande. Eftersom jag inte äter potatis bytte jag ut den mot blomkål o mjölken mot endast 1-2 msk creme fraiche.
    //Ann-Sofi

    SvaraRadera