lördag, mars 06, 2010

Lammracks med ljummen tomatsallad och ugnsbakade oliver

Vad lagar man får något när man vill minimera disken (som sker i duschen just nu), samtidigt som man inte vill ha något stekos för den gamla spisen står i den nymålade loungen, samtidigt som man vill ha mat nu och det är lördagkväll...Well lite lammkotletter i ugnen är jättegott och talar ofta för sig själv...så en varm tomatsallad till är allt som behövs för en lyckad kväll! Och nej, det är inte enklare att beställa pizza...

Ingredienser till 2 personer:
500g Lammracks + 4msk Smör + 1tsk Timjan + havssalt & svartpeppar
3st Plommontomater, delade
100g Fatlagrad fårost
10-15st Kalamataoliver
Surdegsbröd

Sås att hälla över tomaterna och lammet:
4msk Olivolja
2msk Citronsaft
1/2st Röd lök, finhackad
2msk Bladpersilja, finhackad
Havssalt & svartpeppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Bryn smöret i en stekpanna och vänd runt lammracksen så de får en fin färg, kryda med mortlad timjan, havssalt & svartpeppar. Lägg över racksen till en ugnsform, tillaga klart i ugnen på 150g tills racksen blir ca 52-56g beroende på stekgrad på köttet. Jag brukar ta ut racksen vid 53g och låta dem vila så de blir ca 55g, då är de rosa men inte blodiga...
2. Dela tomaterna på mitten, pensla med lite olivolja och strö över lite havssalt.
Ställ i en ugnsform tillsammans med oliverna och baka av på 150g i ca 30min. (Tillsammans/samtidigt med lammet).
3. Blanda ingredienserna till såsen i en skål.
4. Tag ut tomaterna och racksen ur ugnen, lägg upp tomaterna, strö över lite fårost och häll över såsen, skär upp racksen och lägg den runt om/ovanpå tomaterna. Strö oliverna och lite extra bladpersilja runtom.
5. Servera gärna med lite surdesbröd till...

Köket börjar så smått ta form, i helgen var det fokus på taket så gipsplattorna (som väger 21kg) sitter nu uppe och spacklingen börjar ta fart. Även väggen in till tvättstugan är uppe...



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar