torsdag, oktober 15, 2009

Ugnsbakad hajmal med citronstuvad spenat & saffransris, rödkålssallad

Hm...det blev nästan lite jultema med både saffran och rödkål till middag. Man kanske längtar till jul nu när det är +2g, blåsigt och regn ute...Rödkål kommer nog att bli lite av en favorit framåt...krispigt & gott som det är! Ikväll blev det en enkel fisk som bakades av i ugn med lite gott saffransris och len spenat till. Använd ugnen mer istället för att steka i pannan...det är bekvämare och skonsamare ibland...

Ingredienser till 4 personer:
450g Fiskfile, ca tre medelstora filer
2dl Vetemjöl
1st Ekologiskt ägg, modell större
2dl Ströbröd
4msk Smör, flytande
Salt & vitpeppar från kvarn

Saffransris:
7dl Vatten
2,5dl Ris
½tsk Salt
2msk Kycklingbuljong, flytande

Citronstuvad spenat:
2msk Smör
100g Spenat
1,5dl Vispgrädde
1,5dl Standardmjölk
2msk Kycklingbuljong, flytande
½st Citron, saften av
3msk Maizena majsmöl + 2msk vatten
Salt & vitpeppar från kvarn

Rödkålssallad:
½st Rödkål, ca 500g
3msk Rödvinsvinäger
6msk Rapsolja
2msk Dijonsenap
2msk Finhackad bladpersilja
Salt & svarpeppar från kvarn

Såhär god blev rödkålssalladen.

Såhär kan man göra:
1. Börja med saffransriset. Koka upp vattnet och häll i saltet, buljongen, riset och saffranet. Låt sedan småkoka under lock i ca 20-25min.
2. Dubbelpanera fiskfilerna, skuret i mindre portionsbitar, i mjöl+ägg+ströbröd.
Salt & peppra filerna, lägg de på en ugnsplåt med bakplåptspapper, drippa över lite flytande smör och baka av dem i 200g i ca 10-12min eller tills de är klara, (vita och fasta i köttet).
3. Fräs spenaten lätt i smöret, tillsätt grädden och mjölken. Låt koka upp under omrörning.
4. Smaka av med buljongen, citronen salt & peppar.
5. Blanda ihop maizenamjölet och vattnet, red av såsen lätt under omrörning och lätt uppkokning. Smaka dig fram om du tex vill ha lite mer syra från citronen...tillsätt då mer.
6. Lägg upp allt på tallrik och garnera med lite sköljd och olivoljaslungad bladspenat...och kanske några drag med salt och pepparkvarnen.


1 kommentar: