söndag, oktober 18, 2009

Fläsklägg med rotmos smaksatt med Västerbottenost

Ikväll blev det nästan som en försmak på julen. Det doftade nästan som dagen före julafton i köket. Frågan för kvällen var om man kunde bjuda på fläsklägg...det ser ju inte så trevligt ut när man står och benar ut den...men det blev riktigt gott och lent för magen. Lite extra med lite Västerbottenost i rotmoset, det rundar liksom av det hela och kålrotssmaken blir lite mildare. Prova att servera med lite olika senapssorter till, det är rätt så kul och växla mellan grovkornig dijonsenap och en mer honungssätt senap som vi hade...Improviserade fram en enkel dessert med en kula vaniljglass med pepparkakssmulor och lite ripplad honung till...det var bara granen och tomten som saknades ikväll...

Ingredienser till ca 6 personer:
3kg Fläsklägg, rimmat
1st Gul lök, strimlad
3st Lagerblad
Vatten

Rotmos:
1kg Kålrot
4st Potatisar
2st Morötter
2dl Creme fraiche
2dl Standardmjölk
ca 1-2dl Buljong från fläskläggen
2dl Västerbottenost
75-100g Smör, osaltat
Salt & Vitpeppar från kvarn

Gott till:
Servera gärna lite lättkokta sockerärtor och några olika sorters senap till. Vi hade också lite rödkål kvar så det blev lite rödkålssallad också...Tunnbröd med lite extra Västerbottenost är ock så gott till...

Såhär kan man göra:
1. Skölj fläskläggen ordentligt i kallt vatten och lägg dem sedan i en stor kastrull, täck med vatten och koka upp. Skumma ordentligt och sänk sedan värmen så läggen enbart småputtrar, tillsätt löken och lagerbladet.
2. Koka läggen i ca 1,5tim och prova sedan att ta upp läggen med en stekgaffel. Om stekgaffel släpper från köttet är det klart, d.v.s. måste du använda en hålslev är det perfekt...det skall vara riktigt enkelt att lossa köttet från benen.
3. Lossa köttet från benen och skär upp i skivor.
4. Rotmos: Under tiden som läggen kokar så skalar du rotfrukten och skär dem i mindre bitar. Koka i saltat vatten i ca 25-30 tills bitarna går lätt att mosa.
Häll av vattnet och pressa sedan rotgrönsakerna i en purepress.
5. Blanda ihop puren med creme fraichen, mjölken, smöret och salt och peppar. Vänd slutligen ner Västerbottenosten.
6. Nu bör allt vara klart att servera...glöm inte lite goda tillbehör och naturligtvis senapen.

1 kommentar:

  1. Vi kan intyga att detta var mycket gott! =) /M&J

    SvaraRadera