torsdag, oktober 22, 2009

Solbackens gratinerade löksoppa med grillade vitlökskrutonger, hembakat bröd med tomatcreme & jumbooliver

Ikväll förvandlades middagsbordet till en fransk bistro med en klassisk löksoppa med lite grillade vitlöksrutonger och, hör och häpna, Västerbottenost. En klassisk fransk soppskål räcker perfekt till en vardagsmiddag...en liten mindre portion blir en perfekt förrätt en höstkväll.

Ingredienser till 2 personer:
2msk Rapsolja
6st Gula lökar, mindre storlek, skivad
1,5msk Timjan
3dl Vitt vin
3dl Kyckling eller kalvfond
4dl Grönsaksbuljong
2st Skivor vitt bröd
0,5dl Västerbottenost, riven
1msk Bladpersilja, finhackad
1st Vitlöksklyfta
Havssalt och svartpeppar från kvarn

Tomatcreme:
0,5dl Färskost
5msk Soltorkade tomater, finhackade
6st Basilikablad
1msk Olivolja
2krm Cayennepeppar
Havssalt

Gott till:
Några jumbooliver, (vänd runt med lite, lite olivolja och havssalt)

Såhär kan man göra:
1. Fräs och mjukgör den skivade löken i en vid kastrull.
2. Tillsätt timjanen och slunga runt någon minut.
3. Häll över det vita vinet och låt det koka in 1/4-del.
4. Tillsätt buljongen (enklast med vatten och flytande fond). låt koka in 1/4-del.
5. Kantskär brödet och grilla det i en grillpanna, skala vitlöksklyftan och dela den på mitten.
Gnid in båda sidorna av brödet med den skurna sidan av vitlöksklyftan. Dela sedan brödet till krutonger.
6. Häll soppan i portionsskålar, tillsätt krutongerna och toppa med osten.
7. Ställ in soppskålarna i ugnen under grillelementet i några minuter, ca 3-5min, eller tills osten smält.
8. Tag ut soppskålarna ur ugnen och strö över lite persilja och havssalt, vrid några varv med pepparkvarnen.

Tips: Medan soppan kokar klart så kan du mixa ihop lite färskost med soltorkad tomat, basilika, olja, cayennepeppar, salt och svartpeppar till en god färskostcreme. Lite gott bröd hittar du recept på sen tidigare...annars kan man alltid köpa lite gott surdegsbröd hos bagarn...
Lite roliga och stora jumbooliver är trevligt till...




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar