fredag, oktober 09, 2009

Quiche Lorraine med Västerbottenost

Ikväll mötte Norrland Frankrike i en klassisk Quiche Lorraine. Ibland är det enkla det goda och konsten med en Quich Lorraine tycker jag ligger i att få till en balans mellan en medelrökt skinka eller picnicbog i kombination med en bra balanserad sälta och mustig ton från timjanen.
Servera med en god sallad och gör en dijonsenapsvinegrette till så blir det en riktig god fredagsmiddag!

Ingredienser till 1 paj:
Pajdeg:
3dl Vetemjöl
125g Osaltat smör
1tsk Salt
3msk Kallt vatten

Fyllning:
1,5st Gul lök, skuren i halvmånar
300g Rökt picnicbog
3st Ekologiska ägg
2dl Vispgrädde
2dl Västerbottenost, riven
2msk Osaltat smör
1msk Timjan
1/2tsk Chilipeppar, kanske en liten gnutta till om man törs...
Salt & svartpeppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Börja med pajdegen, använd gärna en mixer. Mixa ihop vetemjöl, smör och salt. tillsätt sedan vattnet och mixa ihop pajdegen snabbt. Och skall man vara duktig kan man linda in den i lite plastfolie och låta den vila i kylen ca en timme innan man kavalar ut den i en pajform...annars kan den sjunka ihop lite i kantern...(men jag tycker inte det gör något). Ett annat snabbare alternativ är att trycka ut degen i formen och ställa in den i frysen i ca en halvtimme...det funkar precis lika bra...
2. Grädda pajskalet i ugnen på ca: 175g-200g i ca 15min eller tills pajskalet har fått en fin färg.
3. Smält smöret i en kastrull och tillsätt löken, mjukgör den på medelvärme och krydda med timjanen.
4. Skär picnicbogen i små fina tärningar och riv osten.
5. Grunda det färdiggräddade pajskalet med lite ost, lägg därefter på löken och picnicbogen.
6. Vispa ihop äggen, grädden, osten och kryddorna, häll över fyllningen.
7. Grädda av pajen i mitten av ugnen på ca 200g i ca 25-30min beroende på ugn.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar