lördag, september 25, 2010

Skaldjursgryta och par i äpple

Två goda vänner tittade över i lördags så det blev en fiskgryta och en dessert med par i äpplen.
Låt er inte avskräckas av längden på receptet, grytan är hyfsad enkel att göra om du har lite rutin i köket.
Har du inte det så hoppa varmrätten eller rättare sagt köp dig en god färdig grytbas/sås och följ receptet där själva såsen är klar...gör du såsen själv så blir den riktigt koncentrerad och mustig. Perfekt att vända runt lite färsk fisk och skaldjur i. En klick aioli piggar upp det hela....de kanderade äpplena som syns i bild ovanpå äppelkakan gör att desserten känns riktigt fransk, de torkade äppelchipsen kan man äta som godis bara som de är....

Ingredienser till 4 personer:
Gryt-/såsbas:
1kg Räkor med skal
1/2l Vittvin
1/2l Vatten + 4msk konentrerad fiskfond
1/2l Passerade tomater
3dl Grädde
1st Gul lök, morot och ca 100g rotselleri, skalat och skuren i mindre bitar
1tsk Timjan
1st Lagerblad
1tsk Dillfrön
4msk Rapsolja
4msk Tomatpuré
1g Saffran, (1st kuvertpåse)
1st påse Blåmusslor, skrubbade under kallt vatten
Olivolja till att pensla laxen med

Innehåll i grytan:
Ca 3dl finstrimlade grönsaker av fänkål, morot, purjolök och rotselleri
600g Lax, skuren i grova tärningar
+ blåmusslor och färska räkor från grytbasen ovan
Färsk dill
Aioli, (se tidigare recept, använd gärna sökfunktionen i bloggen)

Såhär kan man göra:
1. Skala räkorna och ställ undan de skalade räkorna i kylen så länge.
2. Fräs runt räkskalen i rapsoljan i en stor tjockbottnad gryta.
3. Tillsätt kryddorna (inte saffranet) och tomatpurén, fräs runt.
4. Häll över det vita vinet, låt koka ihop till 2/3-delar.
5. Häll ni i vatten/fiskfonden och låt sjuda i ca 20-25min.
6. Sila nu av räkskalen och häll av det i en ny kastrull.
7. Tillsätt nu alla övriga ingredienser förutom blåmusslorna.
8. Låt grytbasen sjuda ihop till en simmig konsistens vilket tar ca 45-60min. Du kommer få kvar ca 50% av vätskans mängd.
9. När grytbasen är klar kokar du upp den så den kokar och tillsätter blåmusslorna, låt koka under lock i ca 5min. Klart!
10. Skär laxen i stora kuber, ca 3x3cm, pensla dem med lite olivolja och salta, baka av i ugn på plåt med bakplåtspapper i ca 10min på 150g.
11. Koka de strimlade grönsakerna i lättsaltat vatten, tag upp och kyl snabbt ner tempen på grönsakerna.
12. Lägg nu upp fiskgrytan på varma djupa tallrikar, börja med grönsakerna i botten, därefter laxen, räkorna och grytasåsbasen med blåmusslorna. Klicka över en liten matsked aioli och garnera med färsk plockad dill.


Ingredienser till 4 personer:
1sats äppelkaka utan bakpulver, se tidigare recept på bloggen
2st Skalade äpplen skuren i mindre bitar
1dl Strösocker
1st Äpple urkärnat och skuren bladtunt, torkad på bakplåtspapper i ugn 50g i ca 6tim.
Vamiljglass
4st Chocklapraliner, tack för dem...!
Florsocker

Såhär kan man göra:
1. Smält sockret i en tjockbottnad kastrull utan att den tar färg, tillsätt sedan äpplena och typ kandera dem i sockret.
2. Skär ca 3x3cm bitar av äppelkakan, lägg upp på tallrik och garnera med de kanderade äppelklyftorna.
Servera med en kula vaniljglass som du garnerar med lite krispiga äppelchips.
3. Vi fick lite trevliga chokladpraliner så det blev en varsin som lite extra bonus vid sidan om...

Pust, vilket recept, lycka till!!! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar