måndag, september 06, 2010

Äppeltarte med Calvados

Det här är en underbar äppeltarté med smak av Calvados. Och jag kan inte skryta med att kommit på receptet för det kommer från en Allt om Mat från 2002, nr 14-15. Och receptet är det vinnande i en äppelkakstävling. Men det hindrar inte från att puscha lite för den för det är en riktigt god äppeltarté som man bara måste smaka. Funkar bra både till Söndagsfikat eller som en liten dessert. Tänk smart och bjud den som dessert på lördagen och bjud över lite nya kompisar till Söndagsfikat. Då har du gjort två flugor på en smäll!

Ingredienser till en tarté, ca 10st bitar:
Pajdeg:
3dl Vetemjöl
3/4dl Florsocker
2st Äggulor
100g Smör, osaltat
1msk Mjölk, 3%

Äppelpuré:
4st Äpplen
1dl Strösocker
½dl Vatten
1st Vaniljstång
2msk Calvados
50g Smör, osaltat

Topping:
4st Äpplen
2msk Smör, osaltat, smält
3msk Strösocker
2krm Kanel, mald

Såhär kan man göra:
1. Pajdeg: Blanda alla ingredienser till degen i en mixer, kavla ut degen i en låg pajform med löstagbar kant, cirka 27cm i diameter. Ställ pajskalet i frysen i ca 20min så den blir kall. Sätt ugnen på 200g.
2. Äppelpuré:Skala och kärna ur äpplena, tärna i grova bitar. Lägg bitarna i en kastrull och tillsätt socker och vatten. Snitta vaniljstången på längden och lägg i den. Koka på svag värme ca 5-10min till en purékonsistens. Tag upp vaniljstången och skrapa ur den, tillsätt fröna igen. Rör ner Calvados och smör. Nu kan du välja om du vill finfördela till puré med tex en mixerstav eller köra lite mer lantligare stil med sönder kokta grova bitar i mos!
3. Pricka pajskalet med en gaffel, grädda av i ugnen ca 12-14min till en gyllene färg. Tag ut pajskalet och fyll med äppelpurén.
4. Topping: Skala och kärna ur äpplena, skiva tunt. Lägg ut äppelskivorna i ett snyggt mönster ovanpå äppelpurén. Pensla med smält smör och strö över socker och kanel. Grädda pajen mitt i ugnen ca 25-30min tills den fått en fin färg och äpplena är mjuka. Prova gärna med en potatissticka. Rekommenderar att sänka värmen till ca 175g.
5. Servera med en kula vaniljglass eller kanske lite vaniljsås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar