torsdag, september 30, 2010

Älgskavswok med rotselleripuré

Egentligen var jag sugen på en god och len rotselleripuré! Och den funkar ju både till fisk och kött men idag letade jag upp lite älgskav från frysen. Du kan naturligtvis göra denna i en vanlig stekpanna men jag leker vidare med min nya wok. Recept på rårörda lingon hittar du lätt i sökfunktionen. Och visst funkar det lika bra att använda renskav...Lite kantareller hade varit gott i men den är någon här hemma som inte är så förtjust i det :)

Ingredienser för 2-3 personer:
200g Älgskav
2dl Strimlade rotfrukter tex morot, rotselleri och purjolök
3msk Smör, osaltat
1dl Viltfond
1,5dl Grädde
3st Enbär
1st Timjankvist, färsk, eller 1tsk mortlad torkad
2msk Svart vinbärsgelé
4st Cornichoner, skuren i mindre bitar
Rotselleriopuré:
5dl Rotselleri, skuren i mindre bitar
5dl Potatis, skuren i mindre bitar
2dl Gammeldags mjölk
4msk Smör, osaltat
Salt och vitpeppar från kvarn
Rårörda lingon, (se tidigare recept)

Såhär kan man göra:
1. Börja med rotselleripuren, skala och skär rotsellerin och potatisen i mindre bitar. Koka mjukt i lättsaltat vatten, ånga sedan av. Koka upp mjölk och smör och vispa kraftigt ihop det med rotsakerna, smaka av med salt & vitpeppar från kvarn.
2. I en stekpanna eller wok: Hetta upp smöret och tillsätt älgskaven. Bryn den och tillsätt sedan de strimlade grönsakerna. Slunga runt och häll därefter över viltfonden och grädden. 
3. Krydda med enbär och den färska timjankvisten, låt koka med och göra så i ca 10min tills en simmig konsistens bildas. Lyft då ur kryddorna. Smaka av med svartvinbärsgelé salt & vitpeppar från kvarn.
4. Vänd ner några skurna cornichoner i älgskaven.
5. Servera älgskaven med rotselleripuren och rårörda lingon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar