söndag, maj 30, 2010

Spenatsoppa med räkor, ägg, stenbitsrom och vårlök

På självaste Mors dag åt vi en somrig grön spenatsoppa med extra stora räkor till lunch. Soppa är ofta en underskattad rätt men med hjälp av lite goda ingredienser till så kan man ofta förvandla den mest tråkiga rotfrukt till en delikat soppa...men idag blev det spenat! Ett gott nybakat bröd till och en bit briéost kan förgylla helheten till denna rätt perfekt.

Ingredienser till 4 personer:
1st Gul lök
4msk Smör
500g Spenat, fryst och hackad
2dl Vitt vin
5dl Kycklingfond
3dl Grädde
500g Räkor med skal, bara att skala...
1st Burk med stenbitsrom
2st Vårlökar, finhackade
10st Tabascodroppar
Maizena majsmjöl att reda av lite med
Muskot
Salt & vitpeppar från kvarn
Rivet citronskal från ca 1st Citron
2st Ägg, ekologiska, kokta

Såhär kan man göra:
1. Finhacka den gula löken, i en större vidbottnad kastrull fräser du den med smöret till en gyllene färg, tillsät sedan spenaten och låt vätskan koka bort.
2. Slå på vinet och låt det reducera 1/3-del.
3. Tillsätt kycklingfonden och grädden, låt soppan sjuda ihop i ca 20min.
4. Smaka av med salt och vitpeppar samt ev. lite muskot.
5. Red av med lite maizena majsmjöl utrört i lite vatten.
6. Koka äggen hårdkoka i ca 5min.
7. Servera soppan i varma djupa tallrikar och garnera med räkor, stenbitsrom, kokt ägghalva och strimlad vårlök. Riv gärna lite citronskal över allt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar