torsdag, maj 06, 2010

Rödspättelåda med kvisttomat och dill

Extrapris på färsk rödspättafilé och då gäller det att passa på...längtade egentligen efter en strömmingslåda så det blev till att improvisera till en Rödspettelåda istället! Det blev riktigt gott med lite tunnbröd och en fräsch sallad till...och dessutom så enkel att laga, det mesta sköter sig själv i ugnen. Nu är det bara att se fram emot morgondagens matlåda i skrivande stund!

Ingredienser till 2-3st personer:
ca500g Rödspättefilé, gärna färsk och matig
1st Morot, finstrimlad
1st Gul lök, skuren i halvmånar
ca 100g Rotselleri, skuren i fina strimlor
3msk Smör, osaltat
2dl Grädde
1dl Standardmjölk
0,5dl Chilisås
2msk Tomatpuré
4msk Dill, finskuren
1msk Citronsaft
7-10st Cocktailtomater med kvist
Salt & svartpeppar från kvarn
Ev. lite dillfrö om du har det...
ca 6st Potatisar, kokta och pressade
Citronklyftor

Såhär kan man göra:
1. Skala och koka potatisen, när den är klar låter du den ånga av och pressar den strax innan serveringen.
2. Fräs rotfrukterna och löken i smöret så de blir mjuka.
3. Lägg över grönsakerna i en ugnsfast form.
4. Rulla rödspättafilen med skinnsidan inåt och lägg ut rullarna ovanpå grönsakerna.
5. Blanda ihop alla ingredienser till såsen: chilisåsen, tomatpurén, grädden, mjölken, citronsaften, dillen, salt & peppar (ev. lite dillfrön), häll det över fisken i formen.
6. Grädda av spättelådan på ca 175g i ca 25min eller tills fisken är klar och såsen har "pösat" till sig lite.
7. Servera gärna med lite sallad till.

På bilden nedan ser du hur det ser ut innan gratinering i ugnen. Rotgrönsakerna ligger som ett täcke på botten under fisken.

1 kommentar: