söndag, augusti 15, 2010

Ugnsbakad lax & kvisttomat med kokta rödbetor och chevrecremé med honung

Vad göra med två portioner fryst lax...det blev en liten sommrig rätt som vi lagade för ett tag sen. Har du inte ätit färska rödbetor ännu är det hög tid att njuta av primörena, en god getostkräm till en en fullträff. Hade jag haft lite pinjenötter hemma hade de varit goda att rosta på och sprinkla över det hela. Gurkan och spenaten blir som en varm sallad till, tomaterna som ugnsbakas får en helt annat smak än när de är färska. En lättlagad rätt som passar att bjuda till många gäster....

Ingredienser till 2 personer:
2st Laxfilér ca 125g/st
1 knippe färska rödbetor
10cm Grön gurka urkärnad
1 Påse färsk spenat
3msk Vittvin
1/2st Citron
Havssalt & svartpeppar
2st Cocktailtomatkvistar + 1msk Olivolja + Havssalt

Chevré & honungscremé:
100g Getost, kantskuren
4msk Flytande honung
1msk Olivolja
1tsk Rosmarin, mortlad fint
Havssalt
Svartpeppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Tvätta rödbetorna med behåll skalet på, koka dem i rikligt med saltat vatten i ca 20-25min eller tills de blir färdigkokta, prova med en liten potatisnål.
2. Pensla laxfilerna med lite olivolja och krydda med havssalt, svartpeppar och lite raspat skal från en 1/2 citron, ugnsbaka i 125g i ca 15min eller tills fisken är klar. Samtidigt penslar du cocktailtomatkvistarna med olivolja och salt och ugnsbakar samtidigt som fisken.
3. Kantskär getosten och mixa med alla övriga ingredienser till en fluffig kräm.
4. När rödbetorna kokat klart, kyl dem i kallvatten och skala dem. Skär dem i klyftor.
5. Skär gurkan på längden och kärna ur den, skär den i halvmånar. Fräs lite olja i en kastrull och tillsätt gurkan och spenaten, droppa över vittvinet som snabbt ångar bort, krydda med havssalt.
6. Nu är det bara att lägga upp laxen på en bädd av spenaten och gurkan och garnera med tomaterna. Servera rödbetorna med den fluffiga chevrecremen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar