måndag, januari 25, 2010

Ugnsbakad lax med dill & citronsås och slungad färsk gurka

Nu börjar det bli lite svårt att laga mat hemma med knappt något kök kvar...i helgen står vi utan så det kanske får bli att ta fram triangaköket. Vi har snackat hemma om den optimala fiskgratängen men det blev ingen idag...snarare en något look-alike wannabie med lax.
Meningen var att såsen skulle bli grön men stavmixern ville inte riktigt som jag idag...ny dag imorgon!

Ingredienser till 4 personer:
4st 100g Laxbitar
4msk Flytande smör
Havssalt och vitpeppar från kvarn

Dill och citronsås:
2msk Smör
4msk Gul lök, finhackad
2dl Fiskbuljong
2dl Grädde
0,5dl Citronsaft, (saften av en pressad citron)
1hg Dill, Finhackad
3msk Maizena utrört i lite vatten
Havssalt & vitpeppar från kvarn

Slungad gurka:
1st Hel gurka, urkärnad, skuren 0,5cm bitar
1st Gul lök, skuren i halvmånar
3msk Smör
Havssalt

Gott till:
Hemlagat potatismos, se tidigare recept...

Såhär kan man göra:
1. Ciron & dillsåsen: Fräs löken i lite smör, tillsätt fiskfonden, citronsaften och 1,5dl av grädden samtidigt.
2. Låt koka ihop till 2/3-delar, red av med lite maizena utrört i lite vatten.
3. Mixa dillen med 0,5dl av grädden, rör ner i såsen, smaka av med lite salt & vitpeppar.
4. Fisken: Pensla laxen med lite smält smör, krydda med lite salt & peppar, ställ in mitt i ugnen på ca 150g i ca 15min till fisken blir klar och fast i köttet.
5. När det är dags att servera: fräs upp lite smör och slunga löken i en minut, tillsätt därefter gurkan ytterligare en minut, smaka av med lite havssalt.
6. Nu är det bara att lägga upp och gärna servera med lite potatis t.ex.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar