fredag, augusti 28, 2009

Citron & timjanstekt kyckling med rödbetor i dijonsenapsvinegrette och chevrecremé

Mmm, kycklingen blev riktigt saftig när man steker den på 150g och låter den gå till 66g intill benet för att sedan tas ur ugnen, lindas in i folie och efterdra till 70-72g. Helt enkelt en minnesvärd smakupplevelse med mortlad timjan, vitlök, pressad citron och en skvätt vittvin från Adelaide Hills i Barossa Valley, Australien! Passa dessutom på och koka lite rödbetor som nu är i säsong och vänd runt dem i en mustig fransk vinegrette med tonvis av hackad persilja och basilika...Hm, bäst att skriva ner ett recept nu...

Ingredienser till 2-4 personer:
1st Färsk kyckling, naturligtvis ekologisk
1st Citron, saften av och sedan skuren i klyftor
2msk Timjan, mortlad
2st Vitlöksklyftor, mortlade
1tsk Paprikapulver
2msk Vitt torrt vin

Rödbetor med dijonsenapsvinegrette:
8st Rödbetor av mindre modell
4msk Dijonsenap (jag hade en importerad fransk variant med vitlök och örter)
3msk Rödvinsvinäger
½dl Olivolja eller Julita rapsolja (kan inte låta bli att promota den...)
1st Gul lök, finhackad
½dl Bladpersilja, hackad (luftigt lagt i ett decilitermått)
½dl Basilikablad, hackad
Salt & svartpeppar från kvarn

Chevrecremé:
100g chevréost med "skinnet" borttaget
2dl Turkisk yoghurt
2msk Olivolja av pepprig variant
Salt & peppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Kycklingen: Bena ur ryggraden på kycklingen, mortla vitlöken och timjanen. Gnid in kycklingen med olja och kryddblandningen. pressa över citronsaften och krydda slutligen med paprikan, saltet och pepparn. Lägg de pressade citronklyftorna under den utfläkta kycklingen och dessutom två klyftor över vingarna som skydd för att de bränner i ugnen. Ugnsstek i ca 1h på 150g tills kycklingen blir 66g intill benet. Häll då över vinet och ös hela kycklingen, linda över folie och låt den efterdra ovanåpå spisen tills den blir 70g, kontrollera att den absolut inte är röd intill ben eller liknande, då måste du ugnsbaka den lite längre....

2. Rödbetorna: koka rödbetorna de skölda men oskalade rödbetorna i saltat vatten i ca 30min eller till de är mjuka, känn efter med en provsticka. Häll sedan av vattnet och kyl med kallvatten samtidigt som du skär av rötterna och drar av skinnet. Blanda sedan alla ingredienser till vinegretten och vänd runt rödbetorna i....(tänk på att göra detta moment på en gång medan kycklingen ställs in i ugnen).

3. Chevrevremé: Skär bort "skinnet" från osten, sedan är det bara att blanda alla ingredienser...cremen vinner på att förvaras i kyla medan kycklingen grillas. Tänk på att mosa osten ordentligt, förslagsvis kör du allt i en matbredare. Du kan med fördel göra cremen dagen före.
4. Och nu är det bara att koordinera allt och lägga upp det samtidigt...

Gott till: Vände ner några Kalamataoliver i rödbetorna som dekoration samt gräddade på en Chiabatta...det är gott att doppa i vinegretten och chevrecremén.

3 kommentarer:

  1. Aaah, precis typen av mat mina smaklökar gillar. Färsk kyckling, gärna majs-, är fantastiskt gott när det tillagas rätt och serveras med bra tillbehör. Själv rimmar jag den gärna.

    SvaraRadera
  2. Hej Rebecca...

    Jo att rimma kyckling blir himla gott! Och speciellt på sommaren om man vill äta den kall med kanske bara lite sallad till...

    Hälsningar
    //Manfred

    SvaraRadera
  3. hej! Gå gärna in på min blogg där jag delar med mig av mina recept! Detta ser otroligt gott ut,,ska ha i åtanken!

    SvaraRadera