söndag, juni 21, 2009

Skaldjurspaella, enkel variant

En Paella finns det mängder av receptet på...just detta är en enklare variant som enbart innehåller skaldjur. Ett bra tips är att använda en riktig god kycklingbuljong när du tillsätter vätskan som riset skall koka i. Kycklingbulgong är lite av en allroundbuljong som fungerar fint ihop med många olika såser/rätter. Använd gärna färska musslor och häll i lite av det spadet i paellan också...

Ingredienser till 6 personer:
6dl Ris
3msk Olivolja
1st Musselnät, kokta
500g Räkor med skal 70/90 (1msk olivolja, ½st Gul lök, 4dl Vitt vin, 1st lagerblad)
10st Inlagda röda paprikor
4st Stjälkselleristränger
3dl Frysta gröna ärtor
1st Gul lök, finhackad
3st Vitlöksklyftor, finhackade
1st Saffranspaket
½st Basilikakruka, alltså blad av
1½l Vätska, jag hade ½l vitt vin och 0,8l Kycklingbuljong, 0,2l Musselfond
Havssalt
Svartpeppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Musslorna: Hetta upp oljan i en vid kastrull, tillsätt löken, svetta runt. Häll på det vita vinet och låt koka upp, tillsätt lagerbladet och ett nät med skrubbade och sköljda musslor. Koka under lock tills musslorna öppnar sig, detta tar ca 5-7min. Släng alla musslor som inte öppnar sig och sila av musselfonden.
2. Paellan: Svetta löken, vitlöken och sellirin i olivoljan. Tillsätt riset och svetta runt det ytterligare någon minut. Tillsätt sedan det vita vinet och övrig vätska i olika omgångar tills allt är inkokt och riset klart.
3. När riset börjar bli klart så tillsätter du ärtorna & paprikan så de blir varma.
4. Smaka av med havssalt och svartpepappar.
5. Lägg upp saffransriset i en större skål, tryck ner de varma musslorna (hetta upp dem snabbt i lite musselfon eller varmhåll dem medan du kokar riset) och de skalade räkorna. (Jag tror att många inte vill skala själva men det ser effektfullt och mer genuint ut att tillsätta oskalade.
6. Rippla över lite fräsch basilika, alternativt mixa den med lite olivolja till en sås och rippla över.

Tips: Den här Peallan passar även perfekt till förätt till kanske 10-12 personer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar