söndag, juni 07, 2009

Ambrosiatårta med vaniljkräm och syltade apelsinfiler

Det verkar vara lite inne just nu att baka gamla klassiska tårtor. Ambrosiakakan har hamnat lite i ropet men de som har sett kakorna som finns i butiken och som är bakade för flera veckor sedan; har inget med denna variant att göra! Faktiskt en helt ny uppfinning som innehåller en fyllning av Kesella vanilj. En kaka som är perfekt till söndagsfikat eller EU-valvakan...

Ingredienser till en tårta:
200g Mandelmassa
100g Smör, osaltat och rumstempererat
2st Ägg, ekologiska
3msk Vetemjöl
Smör och vetemjöl till bakformen

Fyllning:
1dl Kesella Vanilj

Glasyr:
3dl Florsocker
1½msk Glykos (finns att köpa på Apoteket)
2½msk Apelsinjuice, färskpressad
2st Apelsiner, skalet av, finrivet
½dl Strösocker
½dl Vatten
2msk Grand Manier
Citronmeliss

Såhär kan man göra:
1. I en bunke, blanda mandelmassan med smöret väl, blanda i ett ägg i taget, tillsätt sedan mjölet.
2. Smörj en bakform (ca 18cm i diameter) mycket väl och mjöla den sedan. OBS! Var mycket noga med detta moment, här skiljer man katastrof från succé!
3. Häll i smeten i formen och använd en slickepott för att fördela ut den sega smeten jämt i formen. Grädda den sedan i 175g i ca 25-30min. Prova med en sticka att den är klar...
4. Koka en socker lag av sockret och vattnet, kyl snabbt, riv ner apelsinskalen i lagen.
Skär ut apelsinfiler från en apelsin och tillsätt även den i lagen, häll nu över Grand Maniern och låt allt stå och dra ca 30min.
5. När kakan är klar, vänd kakan upp och ner på en tallrik...låt svalna.
6. Dela sedan kakan på mitten så att du får två stycken, under och överdel.
7. Bred ut vaniljkrämen på ena halvan och lägg den andra ovanpå.
8. Rör ihop florsockret, glukosen och apelsinjuicen, bred ut den på tårtan.
9. Sila bort lagen från de ny syltade skalen och apelsinfilerna, dekorera tårtan med dem.
10. Garnera med lite citronmeliss.

OBS! Den här tårta blir ganska platt när man gör den med mandelmassa. Det finns många som gör den med vanlig sockerkakassmet men då blir den enligt min mening inte "äkta".
Ett sätt att göra den större och än mer krämig och modern var att tillsätta lite Kesella vanilj...

Trevlig fikapaus!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar