lördag, juli 25, 2009

Hjortsadel med gräddsås & nyplockade kantareller

Varför äter 08:or bara vilt till hösten?
Hade en obeskrivligt god Norrlänsk smakupplevelse nyss!
- Hjortsadel, har du inte ätit det, gör det nu...
En norrlänning jag känner gick ut till en av frysboxarna och grävde fram en hortsadel som om det vorde köttfärs från butiken. De har det gott i Norrland vill jag lova!
Många tror att det är svårt att laga vilt...men det är enkelt! Bryn hjortsadel lätt i stekpannan, salt & peppra lätt, ugnsbaka den i 125g tills kärntemperaturen blir 55g, låt vila i 10min och tranchera sedan upp den...hjortsadel smälter sedan i gommen likt en kula glass i värmen!

Ingredienser till 4 personer:
1st Hjortsadel ca 25cm lång
2msk smör
Salt & peppar från kvarn
1dl Steksky
2dl Viltfond
1dl Vispgrädde, 40%
2msk Svart vinbärsgele
1-2msk Maizenamjöl utrört i lite vatten

Såhär kan man göra:
1. Putsa hjortsadel lätt från senor men låt gärna svålbiten sitta kvar
2. Bryn hjortsadel runtom i smöret, salt & peppra.
3. Sätt in sadel i ugnen i en långpanna, för in en stektermometer mot benet, ugnsbaka i 125g tills kärntemperaturen blir 55g, ta sedan ut den och låt vila i cirka 10min. Sadel blir nu lätt rosa.
4. Koka ihop 2dl viltfond och 1dl vispgrädde till 2/3-delar, häll sedan i steksyn när sadeln är klar. Smaka av med svart vinbärsgele och lite salt & peppar. Red av såsen vid behov...
5. Tranchera hjortsadeln genom att skära bort svålet och sedan bena ur den, följ bara benet med en vass kniv. Skär sedan steken i ca ½-cm tjocka skivor.
6. Gott att servera till är lite lättstekta kantareller, ugnsrostad potatis och en fräsch nyplockad sallad.

1 kommentar:

  1. Gjorde denna maträtt i Lördags och bjöd på och det var gudomligt gott,fick röttet så rosa och fint och det var mört som bara den.Har aldrig ätit så mycket kött någon gång.
    Tack för det goda receptet,kajsa-varg

    SvaraRadera