Ingredienser till en tårta a 24cm:
Chockladbotten:
200g Mandelmassa
100g Smör, osaltat
3st Ekologiska ägg
1dl Vetemjöl
1tsk Bakpulver
3msk Kakaopulver
Jordgubbsmousse:
400g Jordgubbar
4msk Strösocker
2msk Vatten
4st Gelantinblad
2st Äggvitor
4dl Vispgrädde
Såhär kan man göra:
1. Riv mandelmassan i en bunke och blanda med den rumstempererade smöret.
2. Dela äggen och blanda i äggulorna, ett i sänder.
3. Blanda mjöl, bakpulver och kakao, rör ner i smeten.
4. Vispa äggvitorna till fast konsistens, vänd sedan varsamt ner det i smeten.
5. Smörj en 24cm, springform med löstagbara kanter, bröa den ordentligt.
6. Häll smeten i formen, grädda av i 175g, ca 30min.
7. Tag kakan försiktigt ur formen när den svalnat lite, diska sedan springformen. Man vill nämligen inte ha bröiga kanter när man häller på moussen.
8. Lägg tillbaka tårtbotten i springformen.
9. Till moussen: börja med att koka ihop sockret och vattnet till en lag av simmig konsistens, låt svalna.
10. Blötlägg gelantinbladen, smält dem sedan i en kastrull på svag värme.
11. Mixa jordgubbarna i en mixer, tillsätt gelantinet.
12. Vispa två stycken äggvitor till fast konsistens, vänd ner sockerlagen.
13. Vispa grädden till fast konsistens.
14. Vänd först ner grädden, därefter äggvitorna med sockerlagen i jordgubbspuren.
15. Häll över jordgubbspuren över kakbotten.
16. Täck med plastfolie, låt stelna i kylen vilket säkert tar 2-3 timmar.
Tips: Om kakan inte riktigt vill stelna, eller du vill få den klar snabbare, ställ in den i frysen. Det är gott att äta kakan lite halvt frysen...Om du har möjlighet dekorera gärna med lite ytterligare jordgubbar...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar