lördag, juni 13, 2009

Solbackens chocklad & jordgubbsmoussetårta

Det här är en perfekt tårta till fikat eller som en dessert. En mandelmassa botten smaksatt med chocklad som toppas med en lätt mousse med jordgubbar. Tårtan upplevs som ganska lätt och man tar gärna en bit till...

Ingredienser till en tårta a 24cm:
Chockladbotten:
200g Mandelmassa
100g Smör, osaltat
3st Ekologiska ägg
1dl Vetemjöl
1tsk Bakpulver
3msk Kakaopulver
Jordgubbsmousse:
400g Jordgubbar
4msk Strösocker
2msk Vatten
4st Gelantinblad
2st Äggvitor
4dl Vispgrädde
Såhär kan man göra:
1. Riv mandelmassan i en bunke och blanda med den rumstempererade smöret.
2. Dela äggen och blanda i äggulorna, ett i sänder.
3. Blanda mjöl, bakpulver och kakao, rör ner i smeten.
4. Vispa äggvitorna till fast konsistens, vänd sedan varsamt ner det i smeten.
5. Smörj en 24cm, springform med löstagbara kanter, bröa den ordentligt.
6. Häll smeten i formen, grädda av i 175g, ca 30min.
7. Tag kakan försiktigt ur formen när den svalnat lite, diska sedan springformen. Man vill nämligen inte ha bröiga kanter när man häller på moussen.
8. Lägg tillbaka tårtbotten i springformen.
9. Till moussen: börja med att koka ihop sockret och vattnet till en lag av simmig konsistens, låt svalna.
10. Blötlägg gelantinbladen, smält dem sedan i en kastrull på svag värme.
11. Mixa jordgubbarna i en mixer, tillsätt gelantinet.
12. Vispa två stycken äggvitor till fast konsistens, vänd ner sockerlagen.
13. Vispa grädden till fast konsistens.
14. Vänd först ner grädden, därefter äggvitorna med sockerlagen i jordgubbspuren.
15. Häll över jordgubbspuren över kakbotten.
16. Täck med plastfolie, låt stelna i kylen vilket säkert tar 2-3 timmar.
Tips: Om kakan inte riktigt vill stelna, eller du vill få den klar snabbare, ställ in den i frysen. Det är gott att äta kakan lite halvt frysen...Om du har möjlighet dekorera gärna med lite ytterligare jordgubbar...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar