söndag, juni 21, 2009

Rimmad grillad torskrygg med smoked BBQ sås, bladspenat och vitlökscreme

Att rimma fisken före man grillar den är både gott och praktiskt eftersom fisken blir lite fastare i konsistensen. Att server med en rökig BBQ sås skapar den rätta sommar-grill känslan. Om du har en fritös så fritera gärna lite kokt färskpotatis och krydda med havssalt och lite chilipeppar, hur gott som helst!

Ingredienser för 4 personer:
2l Vatten
1dl Strösocker
1dl Salt, vanligt!
500g Torskfile
4msk Olivolja
Salt & svartpeppar från kvarn
1st Citron

Smoked BBQ sås:
1msk Olivolja
1st Röd lök, finhackad
1msk Tomatpure
2st Vitlöksklyftor, finhackade
200g Krossade tomater med chili
1dl Chilisås
4msk Smoked ribs glace
2msk Brun farin
Havssalt
Tabasco, några droppar efter egen smak
2dl nävar bladspenat

Vitlökscreme:
2dl Grekisk yoghurt
2st Vitlöksklyftor, pressade
2msk Olivolja
1msk Rödvinsvinäger
Havssalt

Såhär kan man göra:
1. Börja med att rimma torsken i ca 1-2 timmar. Torsken får en lätt salt och fastare konsistens, mycket gott! Blanda vatten, salt och socker i en bunke tills allt löser sig, tillsätt torskfilerna. Låt dem ligga i lagen i kylskåpet tills det är dags att grilla, då lägger du först upp dem på papper så de får torka lite.
2. BBQ såsen: fräs löken och vitlöken i olivoljan och vänd ner tomatpuren. Tillsätt de övriga (inte spenaten) ingredienserna och låt såsen puttra cirka i 30-40min på medelvärme, krydda efter smak med havssalt och tabasco, vill du ha en sötare smak, tillsätt lite mera brun farin.
3. Vitlökscremen: Blanda alla ingredienser och låt mogna i kylen medan BBQ såsen puttrar.
4. Grilla torsken, krydda med lite svartpeppar och citron.
5. Vänd ner spenaten i BBQ såsen.
6. Arrangera allt på en tallrik, serva gärna med lite friterad färskpotatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar