Det är en konst att få till en högrev så den är lika skivbar som en oxfilé och samtidigt så den smälter på tungan. Konsten sitter i att steka den länge på låg temperatur och då är ugnen perfekt att tillaga i! Visserligen blir den genomstekt men ack så god! Brässera den långsamt i ugnen och det kommer bli en vinnare...Dessutom får du en god såsgrund att bygga vidare på. Idag blev det en palsternackspuré till samt parmachips, kapris och lättkokta sockerärtor.
Ingredienser till 4-6 personer:
1,3kg Högrev
6dl Rödvin, mustigt
3dl Kalvfond
1st Morot, skuren i skivor
3st Lagerblad
2st Rosmarinkvistar, färska
25g Smör, osaltat
Palsternackspuré:
500g Palsternacka
500g Potatis
2dl Gammeldags mjölk
50g Smör, osaltat
Salt & peppar från kvarn
Gott till:
6st Skivor parmaskinka
100g Sockerärtor
Kaprisbär
Såhär kan man göra:
1. Lägg ner högreven i en ugnsfast gjutjärnsgryta, häll över rödvinet, tillsätt lagerblad och rosmarin. Täck med lock och ställ in ca 4 timmar i 125g ugn. Vänd och eller ös steken emellanåt. Steken skall fortfarande hålla ihop men vara så mjk så att man kan dra fibertrådar av kött från den...
2. Lägg ut parmaskinkorna på en plåt med bakplåtspapper, lägg sedan över ett bakplpåtspapper en och en tung ex.vis en till plåt, låt de torka med ca 2h i ugnen. Tag sedan ut dem och låt lufttorka på galler.
3. Sila av rödvinet och tillsätt kalvfonden, låt reducera ner till hälften i en kastrull, smaka av med salt & peppar samt blanka av med smöret. Vid behov, red ev. med lite maizena.
4. Koka upp vatten i en stor kastrull med rikligt med salt. Koka palsternackorna och potatisen mjuka, stött sönder och vispa ihop med mjölken och smöret, smaka av med salt & peppar.
5. I lättsaltat kokande vatten, förväll sockerärtorna i ca 30sek, kyl sedan av dem snabbt i kallt vatten.
6. Servera den möra högreven uppskivad med den mustiga såsen, palsternavkspurén och parmachipsen. Garnera med lite nykokta sockerärtor och kaprisbär.
Bjöd våra gäster på detta idag och det blev en hit! Varierade parmaskinkan med rullader på rimmat fläsk, funkade alldeles utmärkt. Moset gjorde vi på reducerad grädde med två lagerblad och lite chalottenlök - extra lyxikgt :).
SvaraRaderaMed löjrom och tilltugg till förrätt och chokladfondant med hallonsås och vaniljglass till dessert blev detta en klassisk söndagsmiddag.
Tack för ett super-recept!
Hej!
SvaraRaderaDu fick då till en riktig god middag, löjrommen och chokladfondanten tackar man inte nej till....kul att du gillade receptet!, Hälsningar Manfred
Provade detta idag! Nästan allafall. Tillsammans med kokt potatis och såsen. Det blev riktigt gott och godkänt av kräsna ungar! Nästa gång ska parmaskinkan testas också...
SvaraRaderaUnderbart gott,smället imunnen.
SvaraRaderaHar just varit och handlat ingredienser till ovanstående...........
SvaraRaderaStår i ugnen här hemma just nu !
SvaraRaderaMin blev seg som ett as även efter 6h...
SvaraRaderaMåste göra om...missade locket, kan det ha nån betydelse?
RaderaMin blev också seg som skosula och jag glömde inte locket… kommer aldrig göra om detta…
Raderatestade ditt recept idag och det smakade gudomligt gott!
SvaraRaderaHögrev långkokt i ett bra rödvin är en återkommande favorit. Så bra att inte slänga i en massa mer kryddor utan låta köttet och vinet smaka i sig själva.
SvaraRaderaToppenrecept!!
SvaraRaderaGjorde denna recept til nyårsmiddag.Det var detbästa mina gäster hade ätit.Jag valde högrev som varmycket fetmelerad såsen blev gudomligt god
SvaraRadera