söndag, juni 21, 2009

Kalvstek med gräddsås och haricotes vertes

En klassisk stek är alltid rätt. Såhär års finns det gott om kalvkött och det är mycket mört och gott i sig själv. Serverade bara med en enkel gräddås, kokta haricotes vertes och lite färskpotatis. En hemgjord svartvinbärsgele var spiken på kistan!

Ingredienser till 4-6 portioner:
1,3kg Kalvstek (+3msk smör att bryna steken i)
½st Gul lök
½st Morot
En liten bit rotselleri, ca 100g
5dl Kalvfond, mörk
3dl Vispgrädde
4msk osaltat smör
200g Haricotes vertes
Havssalt
Svartpeppar från kvarn

Gott att servera till:
Svartvinbärssylt
Pressgurka
Syltlök
Färskpotatis

Såhär kan man göra:
1. Bryn kalvsteken i en stekpanna runtom till den får en fin stekyta.
Krydda med salt och svartpeppar.
2. Sätt in steken i ugnen på 150g tills den når innertemperatur 70g, när den är klar lindar du in den i folie och låter den vila ca 15min. Detta för att köttsaften inte skall rinna ut ur steken när du skär den.
3. Under tiden bryner du de finhackade rotgrönsakerna i lite smör och tillsätter därefter kalvfonden. Låt koka upp och sjud detta i ca 30 min tills 1/3 reducerat, tillsätt därefter grädden och reducera ytterligare 1/3-del. Blanka av såsen med 2msk smör och smaka av om den behöver något mer...kanske någon sked svartvinbärsgele tex...
Om kalvbuljongen är av god kvalite och du använde äkta grädde skall du inte behöva reda av såsen...en god sås reder som bekant själv...använd annars lite maizena utrört i lite vatten.
4. När allt är klart så kokar du haricotes verten i saltat vatten någon minut tills de blir mjukt knapriga...
5. Servera gärna med lite tillbehör...

Tips: För att få en normalt bra konsistens på en sås så tillämpa skedprovet.
Doppa skeden i såsen och ta upp den, ligger såsen kvar på baksidan av skeden så är det normalt sett en bra konsistens...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar