måndag, juni 15, 2009

Helstekt kyckling med rostade vårmorötter, spuach och ajvarcreme

Mat som lagar sig själv är bra mat...att helsteka en kyckling är gott och enkelt, tar du dessutom bort ryggbenet så gär det ännu snabbare! Efter ett tag i ugnen är bara att tillsätta lite vårmorötter och squach och vips så är middagen nästan klar....

Ingredienser till 4 personer:
1st Ekologisk kyckling på ca 1,4kg
1st Apelsin
1st Citron
1msk Timjan, finmortlad
1st Knippe vårmorötter
1st Spuach
1½dl Ajvar, mild
Salt & peppar från kvarn
2dl Ruccolasallad, dressad med lite olivolja, citron och havssalt

Gott till:
Tomatsallad
Lite mer bulgarisk fårost...om du hade rödbetor som förätt
Blandade marinerade oliver
Rostad baguette med olivkräm

Såhär kan man göra:
1. Kycklingen; om du vill så skär bort ryggbenet på kycklingen så tar den lite kortare tid att ugnssteka, fläk ut kycklingen så att den ligger med buken mot plåten. Gnid in kycklingen med olivolja, apelsin- och vitronsaft, krydda med timjan och paprika samt salt & peppra rikligt.
2. Ugnsstek kycklingne i ca 175g i ca 45min tills det inte kommer någon röd köttsaft när du provsticker i kycklingen invid låret.
3. Skala morötterna och dela dem på längden, dela även spuachen och gröp ut fruktköttet. Lägg grönsakerna i en ugnsform och vänd runt med lite olivolja, salt och peppra. Sätt in grönsakerna när ca 25min återstår av tiden för kyckligen.
4. Dressa ruccolan i lite olivolja, citronsaft och havssalt.
5. Ja, när kycklingen och grönsakerna är klara samtidigt så är det bara att transchera upp kycklingen och lägga upp allt på tallrikar, glöm inte att toppa med lite ajvarcreme.
6. Servera gärna med lite goda tillbehör, se gott till...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar