tisdag, juni 02, 2009

Rosmarinbiffar med yoghurt, varm och kall aubergineröra, rostad potatis

Aubergine är den nya innegrönsaken finns det tydliga tecken på om man läser mat-skvallermatpressen! Blev sugen på att experimentera fram en kall röra men det blev en varm grönsaksragu också...en liten köttfärsbiff och lite rostad potatis till sitter fint en kall junikväll!
Rörorna kan du med fördel servera till "vad som helst" under sommarens grillövningar!
Den varma aubergineröran passar även perfekt kall...

Ingredienser till 4 personer:
Biffar:
400g Nötfärs, Svensk ekologisk
2dl Turkisk matlagningsyoghurt
2msk Rött vin
1msk Olivolja
1st Vitlöksklyfta, mortlad
2st Kvistar färsk rosmarin, repa av bladen och mortla
Salt & peppar från kvarn

Aubergineröra med paprika, kall:
75% av en medelstor aubergine
2msk Olivolja
1dl Ajvar relish, medel
1½dl Turkisk yoghurt
1st Vitlöksklyfta
1krm Paprikapulver
1krm Chilipeppar
2msk Bladpersilja, hackad
Havssalt

Aubergineröra, varm:
25% av en medelstor aubergine, skuren i något grövre bitar
2msk Olivolja
½ Röd lök, grovt hackad
2dl Röd inlagd paprika grovt hackad
1½ dl Rött vin
0,75dl Chilisås
1msk Citronsaft
Havssalt

Ugnsrostad potatis:
10st Potatisar skurna i 1cm skivor
2msk Rosmarin
Havsalt

Såhär kan man göra:
1. Skala och skär potatisen i 1cm skivor, lägg ut på en ugnsfast form och krydda med rosmarin och havssalt, rosta i 225g i ca 15 min, därefter i 175g i ca ytterligare ca15min.
2. Blanda alla ingredienser till färsbiffarna i en skål och forma små biffar. Lägg i en smord ugnsfast form och baka av 15-20min i 175g ugn. Samkör med potatisen ovan...
3. Samtidigt rostar du 75% av auberginen vänd i olivolja och lite salt de först 15min i ugnen på 225g.
4. Tag ut auberginen och låt svalna något. Mixa sedan alla ingredienser i en mixer, smaka av.
Du kan med fördel även göra denna röra tidigare, tom dagen innan. Den vinner i smak på att stå till sig lite och mogna.
5. Fräs lite olivolja i en sauteuse, tilsätt löken, auberginen och paprikan. Fräs runt i några minuter och tillsätt sedan vinet, låt koka upp i en minut, tillsätt sedan alla övriga ingredienser, smaka av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar