Här kommer ett recept till från midsommar!
En citrontarte friskar upp efter en stor måltid och funkar absolut också utmärkt till kaffet.
Citronpajsrecept finns i flera versioner, jag har lagt till en äggula utöver normal standard för att få krämen lite gulare och gräddar den gärna bara på 150g sedan man fyllt den så blir den inte så brun på ytan. Lite kul dekorering med glass, jordgubbar, chokladsås och citronmeliss!
Ingredienser till en paj, ca 8-10/st bitar:
Pajskal:
3, 25 dl vetemjöl
1 msk socker
150 g matfett
1 msk vatten
Citronkräm:
2st Ekologiska ägg, (2st stora ägg eller 3st små)
1st Ekologisk äggula
3 dl socker
2½st Citroner, (citronsaft + citronskal från 1st citron)
75 g smält, svalt osaltat smör
Såhär kan man göra:
1. Mixa alla ingredienser till pajskalet, gärna i en matbredare/mixer, använd pulsfunktionen och kör ihop ingredienserna, tillsätt vattnet på slutet. Alternativt blandar du pajdegen med händerna.
2. Linda gärna in pajdegen i plastfolie och låt vila i kylen ca 1h till den blir kall.
3. Kavla ut degen i en pajform, nagga botten med en gaffel.
4. Förgrädda pajskalet ca 10-12 min i 225g i mitten av ugnen tills skalet blir gyllene.
5. Vispa ägg och socker pösigt, använd gärna en ballongvisp eller elvisp så det blir ordentligt vispat.
6. Häll i citronsaften, citronskalet och smält avslvalnat smör.
7. Häll smeten i pajskalet.
8. Grädda pajen i 150g, i mitten av ugnen, cirka 35-45min tills den stelnat.
9. Låt pajen bli sval och garnera gärna med glass, chokladsås och jordgubbar.
Om man jämför med andra citronpajsrecept så är detta mycket paj för pengarna...ofta är det mera smör och ägg i recepten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar