söndag, juni 07, 2009

Lammfärsbiffar med creme på soltorkad tomat

Just nu är det enkelt att få tag på lamm...och just färs av lamm är en fantastisk produkt. Speciellt om du är lite rädd för att det skall smaka kofta! Ibland vill man inte stabilisera upp färsen med ägg eller potatismjöl...då är det perfekt att frysa in biffarna en timme...då håller de formen perfekt när man steker dem. Idag väljer jag att smaksätta med lite Ajvar. Man behöver inte alltid använda vitlök ihop med lamm...det blir det i den soltorkade tomatcremen istället! Då kan man välja själv om man vill ha det eller inte...

Ingredienser till 3-4 portioner:
Biffar:
350g lammfärs...men ta gärna lite till!
1tsk Salt, vanligt fint
½dl Ajvar, mild
2msk Olivolja
2msk Rödvin
2-3krm Spiskummin
2-3krm Chilipulver
3msk Bladpersilja, hackad
Svartpeppar från kvarn

Tomatcreme: (räcker till mer än 4port...)
8st Soltorkade tomater
2msk Olivolja
200g Grekisk fårost
2dl Grekisk yoghurt
Salt och svartpeppar från kvarn

Rostade grönsaker:
2-3st Bakpotatisar, skuren i gröve bitar
1st Gul lök, skuren i grövre bitar
1st Röd lök, skuren i grövre bitar
2st Morötter, skuren i grövre bitar
2-3msk Olivolja
1msk Paprikapulver
2msk Timjan
Salt & svartpeppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Blanda färsen med saltet, arbeta väl. Färsen blir nu lite fastare i konsistensen.
2. Tillsätt alla andra ingredienser och blanda väl, forma biffar och lägg på en plåt, ställ in den i frysen minst en timme.
3. Vänd runt potatisen och alla andra ingredienser på en plåt och baka av ca 40min på 200g i ugnen, känn på en morot som brukar vara hårdast att de är klara...annars får de gå ett tag till.
4. Tomatcremen: Mixa de soltorkade tomaterna med olivoljan i en mixer väl, tillsätt smuilad fårost och grekisk yohgurt, krydda med svartpeppar. Låt stå kallt och mogna i kylen.
5. Grilla de frysta biffarna i en grillpanna eller på en utegrill, servera med rostade grönsaker och tomatcreme.

Servera gärna med lite ripplad balsamicosirap till, cocktailtomaten kan med fördel ugnsbakas den också...om jag bara hade kommit på det innan :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar