tisdag, november 16, 2010

Fläskkarre med plommon, ugnsrostade rotfrukter och gräddsås

Blev en klassisk fläskkarre till middag ikväll. Tillagade allt i ugnen så det blev riktigt smidigt och enkelt. Plommon och äpple passar riktigt bra ihop med en klassiskt rosmarindoftande karre. Lägger man dessutom upp på fat så känns en stek extra festligt tycker jag. Passar liksom inte att lägga upp på tallrik! Lite snabbinlagd gurka med persilja och rödlök liksom lite hemkokt äppelmos passar riktigt gott till!

Ingredienser till ca 4 personer:
1,3kg Fläskkarre i bit
200g Katrinplommon, torkade
1msk Rosmarin, mortlad
3msk Smör, osaltat
Salt- & svartpeppar från kvarn
400g Rotselleri, skalad och skuren i stavar
400g Morötter, skalad och skuren i stavar
400g Mandelpotatis, tvättad och skuren i grova bitar
3msk Olivolja
2dl Kalvfond
2dl Grädde
1msk Maizena majsmjöl
Äppelmos
Inlagd gurka

Såhär kan man göra:
1. Karren: Använd ett brynstål eller liknande för att göra ett hål i mitten på karren, ca 2cm i diameter.
Fyll hålet med katriplommon, använd sen bindgarn och bind upp steken.
2. Bryn karren i smöret, gärna i en stekgryta, krydda med rosmarin, salt- och svartpeppar.
Ställ in karren i ugnen på ca 125g tills kärntemperaturen blir ca 67g, därefter tar du ut den så går steken upp till 70g. Linda in den i folie så den håller värmen.
3. Rotsakerna: Skär rotgrönsakerna och lägg den på en ugnsplåt, vänd runt olivoljan, salt- & svartpeppar från kvarn. Baka av de sista 40min som återstår när du steker karren.
4. Såsen: De sista 20min så blandar du kalvfonden, maizenan och grädden. Tillsätt det i stekgrytan som står i ugnen. Sila sedan såsen och koka upp den i en liten kastrull när det är dags att servera.
5. Nu är det bara att skiva steken som fått vila ca 15min efter du tog ut den från ugnen. Lägg upp med rotsakerna och gräddsåsen. Servera gärna med lite snabbinlagd gurka och äppelmos.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar