lördag, oktober 23, 2010

Fläskkarré med rostad pumpa & plommon, fårostreme med fikon balsamico


Nu är det pumpatider igen och det är ju himla gott! Och enkelt är det att tillaga också! Rostade lite pumpa med olivolja och havssalt i ugnen tillsammans med några plommon. En härlig sötsyrlig brytning till en lågtempad karré och en fårostcreme smaksatt med lite honung. Det bästa med en stek är att det räcker till matlådan också...så köp gärna lite mer och stek på medan du håller på så spar du 80 spänn för en dagens, dessutom säkert mycket godare...Ytterligare ett spartips kring sommartid när det är dags att grilla, köp en hel karré och skär och ev. frys in dina skivor själv. Du kan spara några tior per grillning på det sättet...

Ingredienser till ca 4 personer och 2små...
ca 1,2kg Fläskkarre
4msk Smör, osaltat
1msk Rosmaring, mald
1dl Flytande honung
ca 1kg Pumpa
8st Plommon
4msk Olivolja
Salt & svartpeppar från kvarn
Fårostcremen: 
150g Fårost
1/2dl Meze Yoghurt
2msk Flytande honung
Havssalt
Balsamicovinägersirap smaksatt med fikon

Såhär kan man göra:
1. Bryn fläskkarren i smöret, lägg upp steken på ett grillgaller med en ugnsplåt under alternativt bryner du på den i en gjutjärnsstekgryta och ställer in hela den i ugnen. Stek på 125g till kärntemperaturen 70g, använd en stektermometer. Räkna med att det tar ca 2h. Krydda steken med salt och svartpeppar från kvarn, mortlad rosmarin och lite ingefära. Under grillningens sista halvtimme penslar du steken med lite honung så den blir fint glacad. Låt steken vila i minst 15min innan du skär den i skivor. Jag valde att dela steken på mitten så skivorna blir lite mindre, det upplevs ofta som mer exklusivare...dessutom när steken är så saftig är det många som misstar sig och tror att det är något annat...

2. Skala, kärna ur och skär pumpan i grova bitar, dela plommonen på mitten och gröp ur kärnan, masera in lite olivolja och strö över lite havssalt. Lägg på en ugnsplåt och rosta i ca 200g värme i ca 15-20min eller tills pumpan är mjuk. Detta får du m.a.o. göra när steken står och vilar...om du inte har två ugnar...:)

3. Fårostcremen: I en skål smular du sönder fårosten och blandar med yoghurten, honungen och havssaltet. alternativt så mixar du ihop allt till en creme i en mixer. 

4. Nu är det bara att lägga upp den rostade pumpan och plommonen med några skivor mör karré, fårostcreme och rippla lite baslamicosirap med fikonsmak ovanpå. Kanske om du vill så servera med några späda salladsblad vända i lite olivolja så får man lite crisp och grönt över det hela...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar