söndag, juli 26, 2009

Rabarberstrudel med vaniljglass


Inget är så gott som hemmabakat.
Och inget är så enkelt och lyxigt som lite färdigköpt smördeg.
Prova den här "rulltårtsvarianten" fylld med en syrlig rabarber och äppelröra.
Gott till är en kula vaniljglass! Fungerar lika bra som en dessert efter en lättare sommarmåltid som till eftermiddagsfikat.

Ingredienser till 1st Strudel:
3st Smördegsplattor, frysta
3dl Rabarber, skurna i mindre bitar
½dl Äpple, skuret i mindre bitar
1dl Vatten
½dl Sirap
½dl Strösocker
1tsk Vaniljsocker
1msk Potatismjöl + 1msk vatten att röra ut potatismjölet i
1msk Calvados
1st Ägg, vispat
4msk Pärlsocker

Såhär kan man göra:
1. Ta fram smördegsplattorna ur frysen, låt tina.
2. Koka upp vatten, rabarber, äpple, sirap, socker och vaniljsocker. Låt koka i ca 10min.
3. Rör ut potatismjölet i lite vatten och red av. Låt koka ytterligare ca 5min.
4. Kyl ner rabarberfyllningen.
5. Lägg smördegsplattorna omlott med ca 1 cm.
6. Kavla lätt ut degen så den expanderar ytterligare ca: 4-5cm.
7. Pensla kanterna med ett uppvisat ägg, ca 1cm in från ytterkanten.
8. Bred ut rabarberfyllningen som du breder ut fyllningen till en rulltårta, lämna minst ca 8cm från kanten du skall vika över på slutet.
9. Vik in sidokanterna och börja rulla degen över fyllningen som en rulltårta, förslut med den sista degbiten. Lägg denna sida ner på en plåt med bakplåtspapper.
10. Pensla hela strudel med uppvisapt ägg.
11. Strö över lite pärlsocker.
12. Grädda strudeln i 200g ca 15-20min (beror lite på ugn) eller tills dess att strudeln har rest sig och fått en fin gyllene färg.
13. Servera strudeln varm med en kula vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar