söndag, maj 31, 2009

Solbackens Morsdags tårta med jordgubbar


Här är ett recept på en lite hederlig och gammaldags tårta med en ton av citronsmak.
Underbar att avnjuta ute i det fria med massa jordgubbar.
En riktig sommartårta!

Ingredienser till en tårta:
2st Ekologiska ägg
2dl Strösocker
3dl Vetemjöl
2tsk Bakpulver
1tsk Vaniljsocker
1msk Citronsaft
1dl Vaniljvisp
75g Osaltat smör till kakan
25g Osaltat smör till smörjning av kakform
Ca 1½dl Ströbröd
Finrivet skal av en citron
Till fyllning:
1½dl Vispad vaniljvisp
1dl Jordgubbssylt
1ask Färska jordgubbar
Florsocker och smultronblad till dekoration
Såhär kan man göra:
1. Smörj en kakform med smöret och häll i ströbrödet, snurra formen så att ströbrödet fäster ordentligt. Detta moment är viktigt att det blir bra, annars kommer du inte att få loss kakan från formen.
2. Sätt ugnen på 175g.
3. I en bunke vispar du ägg och socker poröst.
4. Smält varsamt smöret.
5. Blanda vetemjölet, vaniljsockret och bakpulvret. Vänd ner det i äggblandningen och blanda.
6. Tillsätt citronskalet, citronsaften, vaniljvispen och smöret, blanda smeten väl.
7. Häll smeten i kakformen, grädda kakan i ca 45min, prova med sticka, den skall vara varm och torr.
8. Vänd formen upp och ner så att kakan lossnar från formen och "landar" på en tallrik, lät kakan svalna med kakformen kvar, dvs upp och ner.
9. När kakan har svalnat skär du den på mitten, bred ut den vispade vaniljvispen och sylten.
Lägg tillbaka toppen och strö florsocker över allt.
10. Garnera med jordgubbar och kanske lite jordubbs- eller smultronblad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar