söndag, juli 26, 2009

Vedugnsbakad pizza: med sardeller, fårost, Kalamataoliver, rödlök och basilika


När man har provat att baka sina egna pizzor i vedeldad stenugn är det svårt att någonsin bli riktigt nöjd med att köpa en "vanlig" pizza i butiken runt hörnet. Får du chansen någon gång så prova själv att baka dina egna pizzor med spraket från veden i den varma ugnen. Och det är lika bra att baka en stor sats...de flesta kommer att bara slinka förbi när de känner lukten. Vi gjorde satsen nedan gånger tre...det räckte precis till 16personer...
Självklart kan du ha vad du vill på din pizza men jag tipsar om Sardellerna i receptet nedan...det är obeskrivligt gott!

Ingredienser till 8st mindre (20cm i diamter)pizzor:
(Receptet går att dela till ½ för mindre mängd)
50g Jäst, färsk
5dl Kallt vatten
12-14dl Vetemjöl Special
1dl Olivolja
1tsk Salt
4dl Tomatsås (Vi kokade ihop 2tetrapack passerade tomater med en tetrapack krossade tomater med chili samt ½dl Olivolja och 2st Vitlöksklyftor)
1st Burk, ca 20st filer Sardeller
20st Kalamataoliver
2st Rödlökar i skivor
200g Fårost
1st Kruka färsk Basilka
½dl Olivolja till pensling av kanterna
Torkad Oregano

Såhär kan man göra:
1. Smula ner jästen i en rostfri bunke.
2. Läs upp jästen med 1/3-del av vattnet.
3. Tillsätt resterande vatten och olja.
4. Rör i ½ av mjölet, tillsätt därefter saltet.
5. Knåda degen längre än du orkar, minst i 15min tills den blir riktigt slät, len och elastiskt.
6. Diska bunken och torka den, häl i lite olja och smörj runt i bunken, tillsätt degen och pudra över lite mjöl.
7. Låt jäsa i ca 60min.
8. Tag fram degen och bearbeta den ytterst lite, försök att endast forma 8st runda bullar av den.
Använd sedan rikligt med mjöl på ett bakbord och kavla ut 8st pizzor, borsta ev. bort lite mjöl från de färdiga pizzabottnarna.
9. Nu är det bara att "dressa" pizzabottnarna med tomatsåsen och de övriga ingredienserna.
10. Grädda i en sprakande vedugn eller i en hemmaugn enligt tipsen nedan...

Såhär läckert ser det ut när man bakar pizza i en stenugn, botten blir lätt rostad och kanterna härligt fluggiga och knapriga. Det gäller att värma upp stenugnen lång innan, gärna några timmar så stenarna hinner bli ordentligt varma. Veden skjuter man åt sidorna och "dammar" av själva hällen från sot och aska, sedan är det bara att köra så det ryker ur skorstenen.
Ett tips är att rotera pizzorna lätt under gräddningen som tar ca 3-4min. Rekordet fyra pizzor i ugnen slog vi inte i år...rekordet från 2008 står sig...men en vacker dag så klämmer vi in fem samtidigt...
Vill du lyckas nästan lika bra hemma så värm upp en plåt på 250g i ugnen och mjöla sedan lätt på den varma plåten innan du lägger dit pizzan....fungerar hyfsat bra....

1 kommentar:

  1. Så gott med sardeller på pizzan.
    När vi gifte oss för 25 år sedan fick vi sk. stekstenar till ugnen. Dom lägger vi in och värmer till 300g i ugnen, sen bakar vi bröd eller pizza på dom. funkar kanon.

    SvaraRadera