lördag, juli 11, 2009

Ugnsbakad torskrygg med rödbetsås och parmesanstuvad savoykål serverad med kapriskrusbär

Uppäckte att fryst torskrygg är en riktig höjdare, stek gärna på den i pannan med smör och låt den baka sakta i ugnen tills den blir klar, blir fint fint!
En klassisk rödvinsås passar bra till den grova torskryggen, idag upplivad med lite rostade rödbetor och balsamicovinäger. Något som av en slump blev till och som bryter fint till rödbetsåsen är lite krispig savoykål som stuvas med lite grädde och parmesan.
Kvällens gäster sa sig gilla parmesanen...men hade jag haft lite getost hemma hade jag nog provat med det...getost och rödbetor gifter sig ju fint ihop...Den här rätten passar fint en liten mer regning dag då man vill äta något mer rejält...

Ingredienser till 4 personer:¨
4st bitar Torskrygg, ca 120g st
2dl Vetemjöl till paneringen )det går åt mindre men det är värt att göra det lite enkelt när man panerar...)
Havssalt
½st Citron, saften av

Rödbetsås med vitlök:
2msk Smör, osaltat
4st Vitlöksklyftor, finhackade
4msk Brun farin
4dl Rödvin
2dl Kalvfond
2msk Balsamicovinäger
2msk Smör, osaltat, att blanka av såsen med
3st Rödbetor, färska, skalade och klyftade + 2msk Rapsolja
Salt & svartpeppar från kvarn
1st Timjankvist, ca 6cm
2msk maizena redningsmjöl för mörka såser

Stuvad savoykål:
3dl Savoykål
2msk Smör, osaltat
2dl Vispgrädde
2msk Citronsaft
1msk Maizena redningsmjöl för ljusa såser
½dl Parmesanost, riven
Havssalt

Garnityr:
10-15st Färskpotatisar, ugnsrostade
ca 10st Kapriskrusbär
Färsk basilika

Såhär kan man göra:
1. Rödbetsåsen: Smält smöret, tillsätt vitlöken och fräs av, tillsätt brun farin och låt smälta ner. Häll över rödvinet och reducera 1/3-del, tillsätt kalvfonden och reducera ner den volymen till 1/3-del. Smaka av med Balsamicovinägern , rör ner maizenan och blanka av med smöret, salta och peppra.
Under tiden såsen puttrar ugnsrostar du rödbetor skurna i grövre bitar i 200g ugnsvärme tills de är mjuka, vilket tar ca 25min. Vill du ha lite potatis till så ugnsrosta den samtidigt. Blanda sedan ner rödbetorna i såsen och låt allt småputtra någon minut.
2. Savoykålen: Strimla kålen och fräs den i smöret, tillsätt grädden och puttra ihop 1/3-del, red av med maizenan. Smaka av med citronsaft, parmesanosten och slutligen salt och peppar.
3. Torsken: Vänd torsken i mjölet och bryn den i smör i en stekpanna, pressa över citronsaften, låt den sedan gå klart i ugnen på ca 150g. (Nu bör rödbetorna och potatisen vara klar....) torsken behöver ca 10min i ugen innan den blir fast och fin i köttet....känn efter med fingrarna.
4. Arrangera allt på tallrik och garnera med lite kapriskrusbär...

1 kommentar:

  1. Detta ser fantastiskt ut, måste prova i helgen. Är dock en improvisatör och är inte så hajj på termer, vad menar du med att reducera 1/3-del och puttra ihop 1/3-del? tacksam för svar!

    SvaraRadera