tisdag, juli 28, 2009

Sik i foliepaket med purjolök & dill, grillade över öppen eld

Att få möjligheten att avnjuta dagsfärsk sik i foliepaket grillade över öppen eld ute på en ö i havsbanden vill jag unna allla! Och då speciellt känslan att få äta den dagsfärska siken tillagad på enklaste, skonsamaste och godaste sätt som finns. Även när jag kommer hem till hemmaköket kommer jag att experimentera fram lite mer avancerade varianter av foliepaketet...det kommer bli nästa trend i mitt hemmakök! Fördelen med att grilla över öppen eld är att man får en liten, liten lätt rökig ton på hela anrättningen och det tillför ju alltid lite extra charm...och även naturligtvis att äta ute...gör det även om du är hemma!

Ingredienser till 4 personer:
120-140g Färsk sikfile per portion
1½dl Purjolök, skuren i ½cm stora bitar
1dl Färsk dill
½st Citron, saften av
100g Smör, osaltat
8st Färskpåotatisar, om möjligt gärna mandelpotatisar, kokta och skalade
Havssalt & vitpeppar från kvarn
4st 40cm ark med ugnsfolie

Såhär kan man göra:
1. Riv till fyra ark med ugnsfolie.
2. Smörj arken med lite smör, salt & peppra på folien.
3. Skiva den kokta potatisen och fördela ut den på foliearken.
4. Fördela ut de urbenade sikfilerna.
5. Sprid ut rejält med dill och purjolök över siken.
6. Pressa över citronsaft och krydda rejält med salt och vitpepparkvarnen.
7. Slut igen foliepaketen.
8. Om möjligt gör upp en eld på en anvisad grillstad eller i en utegrill och grilla foliepaketen i ca 5min. Obs! Tiden kan variera något beroende på hur stark glöd du har...öppna paketen och se till så att fisken har blivit vit och fast då är den klar. Är du hemma och använder en hemmaugn så ställer du foliepakten på en ugnsplåt, gärna med höga kanter, och ugnsbakar pakten på 175-200g i ca 10-12min.

Gott att servera till:
Servera gärna med en fräsch sallad, krispigt tunnbröd (gärna bakt på havre) med en rejäl skiva Västerbottenost.

Om du grillar ute i det fria, se till så att du har en hink med vatten bredvid så att du snabbt kan släcka elden...Och tänk på att aldrig grilla direkt på klipphällarna...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar