torsdag, juli 23, 2009

Grillade lammkotletter- och päronklyftor med tomatostcreme och rostade pinjenötter

Lamm är så gott i alla dess former och speciellt med en enkel sallad till. Passa på och grilla lite päron när grillen är ändå är framme och vips så har du höjt din anrättning till nästa nivå. Försök och tänk på vilka smaker som passar bra ihop när du komponerar ihop en rätt. Här samsas kryddigheten från lammet med sötman från päronen och syrligheten från salladsdressingen. Som krona på verket en neutral färskost som fått smak av goda solmogna tomater och hetan från några droppar Tabasco. Gör denna rätt, en enkel höjdare som imponerar på gästerna!

Ingredienser till 4 personer:
12st Lammkotletter med ben, beräkna ca 3st till 2st per person beroende på tillbehör
½dl Glaze med mild rökig ton
Salt & svartpeppar från kvarn

Salladen:
8st Päronhalvor, från burk eller koka in själv...
3dl, ca 3st handfulla nävar med späda salladsskott
1msk Balsamicovinäger
2msk Olivolja
Salt & svartpeppar från kvarn
4msk Pinjenötter
Några dillvippor

Tomatostcreme:
100g Färskost, naturell
12st Soltorkade tomater, finhackade
6st Basilikablad, finhackade
2krm Vitlökspeppar
1-2krm Tabasco
2krm Franka örter...(hittade en kryddburk på hyllan med timjan, rosmarin och dragon...)
1msk Olivolja
Salt & peppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Tomatostcremen: Egentligen bara att blanda ihop alla ingredienser, se till så att du har finhackad tomaterna och basilikan. Vill du kan du blanda allt i en lämplig mixer så får du en jämnare och slätare creme. Låt den gärna vila i kylen ca 30min innan servering så stelnar den lite...vid servering forma gärna cremen till ett litet ägg.
2. Salladen: Grilla päronhalvorna (om du använder päron från burk) tills de får fina grillränder, beroende på vilken typ av grill du använder kan det vara bra att pensla in gallret med lite olja innan så lossnar päronen enklare. När pärona är grillade skär du dem i mindre bitar och blandar med alla övriga ingredienser till salladen. Rosta pinjenötterna lätt i en torr stekpanna.
3. Lammkoteletterna: Här är det bara att grilla koteletterna tills de blir ca 55-60g beroende på stekprefererens, mot slutet av tillagningen så penslar du på lite glaze. Använd gärna en termometer för att kolla när köttet är perfekt grillat.
4. Nu är det bara att arrangera allt på tallrik, garnera med lite kryddig dill och pinjenötterna!

Tips: Ett glas Penfolds Konunga Hill Shiraz Cabernet sauvignon passe mycket bra till...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar