Just nu kan du få tag på grön sparris till bra pris ute i affären, passa på och köp lite billig lyx i vardagen!
Ingredienser till 4 pers:
1st Knippe med grön sparris, ca 8-12st
ca 1l Vatten så det täcker sparrisen i en avlång bunke
ca 1 msk salt till liter vatten
Hollandaisesås:
2st äggulor
2msk Vitvinsvinäger
250g Skirat smör
1msk Citronsaft
1krm Chilipeppar
Tabasco efter smak, (några droppar)
Salt & vitpeppar från kvarn
4st Citronklyftor
Såhär kan man göra:
1. Sparrisen: Håll en sparris i båda ändarna, bryt den uppåt, sparrisstjäken bryts av där den börjar bli seg. Dela sparrisen på längden, lägg dem i en avlång form med kanter.
Slå kokande saltat vatten ovanpå sparrisen, låt ligga ca 5min till de inte är råa men knapriga.
Prova dig gärna fram genom att provsmaka på en...
2. Hollandaisesås: Knäck två ägg och lägg äggulorna i en rostfri bunke med vid botten, häll över vittvinsvonägern, vispa ihop med en visp.
3. Smält smöret och skira bort bottensatsen.
4. Nu kan du välja om du vill använda ett vattenbad eller om du är modig nog att våga ställa bunken direkt på svag värme på spisen. Väljer du vattenbad kokar du upp vatten i en kastrull till 1/6-del och atäller därefter bunken däri. Väljer du direkt på spisen står du inför en utmaning....(det gör du även i vatenbadet eftersom du måste orka vispa längre eftersom det
tar längre tid...Oavsett hur du gör så vispa ihop ägggurna och vinägern till en fluffug seg creme, man skall kunna rita en åtta med vispen i cremen.
5. Tillsätt smöret droppvis till en fast emulsion bildas. Vispa därefter i allt smör lite fortare...
6. Smaksätt med kryddorna och kanske lite krydgröny om du vill...
7. Arrangera allt på varmatallrikar, servera genast, gärna med lite extra citron och kanske lite extra havssalt och peppar. Ett gott bröd till passar bra om man vill!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar