Egentligen skall man bara använda äggulor i färsen men på senare tid ycker jag de flesta använder hela ägg och därmed får till en liten sufflering...rätt eller inte, gott blir det med lite krämig potatispuré, gröna ärtor och rårörda lingon till. Och namnet då? Jo, "familjen Wallenberg har starka kulinariska traditioner. Peter Wallenbergs faromor Amalia Wallenberg var dotter till 1800-talets stora svenske gastronom doktor Ch.E. Hagdahl...förmodligen härstammar receptet från honom..."
Ingredienser till 4 personer:
500g Kalvfärs
2st Ägg
2dl Vispgrädde
1tsk Epice riché (kryddblandning som kallas 4 kryddor i dagligt tal består av vitpeppar, muskot, kryddpeppar och kryddnejlika)
Salt efter smak...
ca 1,5dl Ströbröd
Potatispuré:
6-8st Potatisar
ca 1dl Standardmjölk
ca 50-100g Smör (du kan inte ha förmycket i denna rätt...)
Salt & vitpeppar från kvarn
Gott till:
Gröna ärtor
Rårörda lingon
Ev. lite brynt smör
Såhär kan man göra:
1. Mixa kalvfärsen med kryddblandningen och saltet. Tillsätt äggen och sedan vispgrädden i en stråle. Forma till tunna stora biffar och panera i ströbröd. Stek i en panna med rikligt med smör. Ev. kan du eftersteka dem klara i ugnen på 150g i några minuter tills de är klara.
2. Koka upp den skalade potatisen till den blir mjk och vispa fluffigt med värmd mjölk och smör, kryda med salt & vitpeppar från kvarn.
3. Servera gärna med varma gröna ärtor och lite rårörda lingon. Till den som vill kanske lite lätt brynt smör kan passa...
Wallenbergare är min absoluta favorit - när de är vällagade, annars är de bara sorgliga.
SvaraRaderaDina ser fina ut och receptet verkar jättebra. Ska testa det. Senast gick det inge vidare.