fredag, juli 17, 2009

Rökta räkor, vitlöksstekta scampi, aioli och Bredsjö blå ost, till sjöss!

Tore Wretman skriver i en av sina böcker att det måste finnas en speciell plats i himmelen där man bara sitter och äter aioli! Vem vet, men jag kan bara instäma i att det är fantastiskt gott tillsammans med färska skaldjur, prova dessutom att riva ner lite parmesan och chili i den så når aiolin till sjunde himmelsen! All kredit till en ICA butik i Strängnäs som var av yppersta klass för oss hungriga sjörövare...Vi hittade lite rökta räkor och fryst scampi som vi förvandlade till en god tallrik tillsammans med en grekiskt lantbröd från Schelins konditori som förövrigt gräddar sina Wienerbröd perfekt bruna...lär och ta efter...!!! Vi prövade att avnjuta en flaska rosé tappat på PET flaska. väldigt praktiskt för sjöfare och picknicksugna, kanske en aning mer krispigt än andra roséviner men passade perfekt till skaldjur. Bredsjö Blå är en av Sveriges godaste ostar, den kan ätas med sked enligt min smak...475kr/kg var dagens ostpris!


Ingredienser till 2 personer:
200g Rökta räkor
200g Scampi
200g aioli, färdig....man får köpa det ibland!
1msk Olivolja
2st Vitlöksklyftor, finhackade
Lite blandad sallad
1ost Cocktailtomater
½ Citron, klyftad
Havssalt
Chilipeppar
Grekiskt lantbröd med grovsalt
50g Bredsjö blå
1ask Gröna vindruvor
750ml Paul Sapin, rose, PET-flaska


Såhär kan man göra:
Någon avancerad förklaring kanske inte behövs idag men...
1. I en stekpanna värmer du olivoljan och vitlöken, tillsätt scampin och stek tills köttet blir fast och scampin blir "skaldjursrosa". Pressa över en klyfta citron och salta och stänk på lite chilipeppar.
2. Lägg upp allt på en tallrik likt en sallad.
3. Servera med ett gott bröd och en rumstempererad Bredsjö Blå...eller någon annan ost som du gillar!

Här är Sundbyholms slott, det ligger precis bredvid gästhamnen som håller en god kvalite. Tack för att ni fryser in kylklampar som man kan byta, men 20spänn i "hanteringsavgift" och 35kr för en Tropicanajuice drar ner omdömmet...Sundbyholms slotts afternoon tea som dom brukar ha på höst/vår-kanten rekommenderas varmt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar