Gravningen och såserna gör du dagen före och själva inläggningen mår bäst av att mogna i kylen i två-tre timmar som minst för att komma till sin rätt.
Ingredienser:
750g strömmingsfilé (rensad och skinnet borttaget)
Lag för gravningen: (OBS! ändra inte på dessa propottioner)
5dl vatten
1,25dl Ättika, 12%
1msk salt, OBS! Ej mineralsalt
Sås till Basilika & vitlöksgravad strömming
0,75dl Majonnäs
2,5dl Turkisk yoghurt
1msk Öl, ljus lager
1msk Olivolja
4st Vitlöksklyftor, pressade
12st Basilikablad, (modell större) finhackade eller mortlade, beräkna ½ köpt kruka som finns i de flesta livsmedelsbutiker
Ev. lite finrivet citronskal från 1/4-dels citron
Salt & peppar
Sås till rökt kaviar & dillgravad strömming
0,75dl Majonnäs
2,5dl Turkisk yoghurt
5msk rökt kaviar med dill
½dl Löjrom, sikrom eller stenbitsrom
4msk Dill, finskuren
2msk Gräslök, finskuren
1msk Citronsaft
Salt & vitpeppar
Såhär kan man göra:
1. Dag ett, blanda ihop ingredienserna till lagen, drag skinnet av strömmingarna, lägg filerna i lagen och låt grava i minst 12 timmar i kylen eller tills strömmingsfilerna är helt vita rakt igenom.
OBS! Exprimentera inte med gravningen var säker på att filerna är gravade helt igenom!!!
Rör gärna om lite i bunken där du marinerar strömmingen så att alla filer verkligen ligger i lagen...
2. Dag 1 blandar du även ihop ingredienser till båda såserna. OBS! Till romsåsen så blandar du inte i den rommen du väljer dag 1, tillsätt alltid den precis innan serveringen och rör då inte så mycket i såsen.
3. Dag 2, Låt de gravade filerna rinna av ordentligt i ett durkslag, tänk på hygienen och försök att inte röra filerna med händerna, använd tillexempel en tång.
Fördela sedan ut hälften av filerna i vardera sås, rör varsamt så att allt blandas.
4. Låt de färdiga inläggningarna vila två till tre timmar i kylen som minst innan serveringen så hinner alla smaker att gita ihop sig.
Garanterat godare än färdigköpt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar