söndag, april 12, 2009

Två sorters gravad strömming: Basilka & vitlök, Rökt kaviar & dill

Här kommer två recept på gravad strömming från påskhelgen, de fungerar lika bra till midsommar eller jul...eller varför inte som en liten förätt på en bit kavring eller rostat tunnbröd.
Gravningen och såserna gör du dagen före och själva inläggningen mår bäst av att mogna i kylen i två-tre timmar som minst för att komma till sin rätt.

Ingredienser:
750g strömmingsfilé (rensad och skinnet borttaget)

Lag för gravningen: (OBS! ändra inte på dessa propottioner)
5dl vatten
1,25dl Ättika, 12%
1msk salt, OBS! Ej mineralsalt

Sås till Basilika & vitlöksgravad strömming
0,75dl Majonnäs
2,5dl Turkisk yoghurt
1msk Öl, ljus lager
1msk Olivolja
4st Vitlöksklyftor, pressade
12st Basilikablad, (modell större) finhackade eller mortlade, beräkna ½ köpt kruka som finns i de flesta livsmedelsbutiker
Ev. lite finrivet citronskal från 1/4-dels citron
Salt & peppar

Sås till rökt kaviar & dillgravad strömming
0,75dl Majonnäs
2,5dl Turkisk yoghurt
5msk rökt kaviar med dill
½dl Löjrom, sikrom eller stenbitsrom
4msk Dill, finskuren
2msk Gräslök, finskuren
1msk Citronsaft
Salt & vitpeppar

Såhär kan man göra:
1. Dag ett, blanda ihop ingredienserna till lagen, drag skinnet av strömmingarna, lägg filerna i lagen och låt grava i minst 12 timmar i kylen eller tills strömmingsfilerna är helt vita rakt igenom.
OBS! Exprimentera inte med gravningen var säker på att filerna är gravade helt igenom!!!
Rör gärna om lite i bunken där du marinerar strömmingen så att alla filer verkligen ligger i lagen...
2. Dag 1 blandar du även ihop ingredienser till båda såserna. OBS! Till romsåsen så blandar du inte i den rommen du väljer dag 1, tillsätt alltid den precis innan serveringen och rör då inte så mycket i såsen.
3. Dag 2, Låt de gravade filerna rinna av ordentligt i ett durkslag, tänk på hygienen och försök att inte röra filerna med händerna, använd tillexempel en tång.
Fördela sedan ut hälften av filerna i vardera sås, rör varsamt så att allt blandas.
4. Låt de färdiga inläggningarna vila två till tre timmar i kylen som minst innan serveringen så hinner alla smaker att gita ihop sig.

Garanterat godare än färdigköpt!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar