onsdag, april 08, 2009

Klassisk lasagne med chilioliver

En klassisk lasagne är alltid rätt. Ofta vinner den på att stå till sig lite innan man serverar och det är perfekt bjudmat. Och den kan varieras i det oändliga, prova att byta ut köttfärsen i detta recept till lammfärs, mycket gott, det blir en helt annan rätt! Ett annat bra tips är att röra ut lite riven ost i bechamelsåsen, då blir det jämt fördelat i hela formen. Jag kan ofta tycka att smaken blir lite mildare när man sammanför flera komponenter tex köttragun med bechamelen och pastan...så tänk på att krydda köttragun lite extra. Servera gärna med en fräsch sallad och en vattenmelon att svalka dig med till dessert!

Ingredienser till ca 4-6 portioner:
12st Lassagneplattor
400g Nötfärs (gärna ekologisk)
2st Gula medelstora lökar, finhackade
1st Morot, skuren i mindre tärningar
4st Vitlökar, finriven
2msk Olivolja
2msk Tomatpure
ca 400g Hela tomater i tomatjuice
1½dl Rött vin
2msk Kalvfond, flytande
1msk Basilika
1msk Oregano
2krm Tabasco eller efter smak
ca 15-20 Oliver, gärna med chilipiemento
Havssalt efter smak

Bechamelsås:
80g Smör, osaltat
80g vetemjöl
1l Ekologisk mellanmjölk
200g Riven ost, gärna vällagrad Präst- eller Västerbottenost
+100g ost till gratineringen.
Salt & vitpeppar

Såhär kan man göra:
1. Börja med köttragun, den kan egentligen småputtra en hel dag...men om du vrider upp värmen lite så kan den koka ihop på 45min.
2. Fräs köttfärsen i oljan, tillsätt löken och vitlöken. Vänd ner tomatpuren och tillsätt rödvinet och fonden, låt småputtra 10min. Addera sedan tomaterna och kryddorna...låt puttra ihop!
Tillsätt slutligen oliverna.
3. Nu är det dags för bechamelsåsen, smält smöret utan att det tar färg, pudra över vetemjölet och rör ut det ordentligt. Häll i mjölken och vispa varsamt så att inga klumpar uppstår. Smaka av med osten och salt & peppar.
4. Nu är det dags att montera lasagnen, börja med bechamel, lasagneplattor, köttragu osv...avsluta med bechamelsåsen. Strö över lite ost!
5. Grädda lasagnen mitt i ugnen på ca 200g i ca 25min eller tills lasagneplattorna är mjuka.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar