torsdag, april 23, 2009

Vit sparrissoppa med stenbitsrom och gräslök serverad med durumbröd med brie och tomat

Sparris, Sparris, Sparris! Det är perfekta tider för att njuta denna primör just nu. Idag blir det vit sparris i formen av en len och krämig soppa. Lite stenbitsrom och en smakrik durummacka förgyller torsdagskvällen!

Ingredienser för 2 personer:
250g Vit sparris
1msk Smör & rapsolja, 50/50
1st Vitlöksklyfta
5dl Kycklingfond
1dl Vispgrädde 40%
4msk Stenbitsrom
2msk Gräslök
Salt och vitpeppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Skala sparrisen med en potatisskalare, gärna lite mer än du tror! (Så slipper du ev. sega strängar av sparrisen. Skär sparrisen i ca 2cm långa bitar.
2. I en vid kastrull smälter du matfettet och fräser runt sparrisen, den blir liksom lite genomskinlig.
3. Tillsätt kycklingfonden och låt koka sakta i ca 20-25min till sparrisen faller sönder lätt.
4. Mixa (använd förslagsvis en stavmixer) soppan slät.
5. Smaksätt med salt & vitpeppar.
6. Häll upp soppan i en soppskål och servera gärna med en matsked stenbitsrom och lite klippt gräslök.

Tips: 
Prova att byta ut stenbitsrommen mot lite större laxromskorn, garanterat gott och lyxigt.
Vi ripplade även lite god pepprig olivolja över soppan. Det lyfter soppan till en extra dimension. Man kan lätt göra soppan lite matigare genom att tillsätta exempelvis lite handskalade räkor eller som ikväll servera med en god liten macka.

Soppan blir som bomull i magen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar