Ingredienser för 2 personer:
4-6st Större Romansalladsblad, riven i grova bitar
120g Färsk lax (Kryddmix: 1tsk olja, 1tsk Chilipulver, 1tsk Vitökspulver el. färs vitlök, finhackad)
60g Kallrökt lax
1st Tomat, skuren i klyftor
1st Rödlök, skuren i ringar
10cm Grön gurka, urgröpt på fruktkött och skuren i grova halvmånar
10st Gröna marinerade oliver (se gårdagens recept)
2st Citronklyftor
Dillkvistar
(Om ni har lite rädisor att skiva känns det som det skulle passa perfekt till)
Ceasardressing:
1st Äggula, ekologisk
1msk Rödvinsvinäger
1.5dl Rapsolja
1st Vitlöksklyfta
2st Sardellfiler, mosade
1/2dl Parmesanost, finriven
1msk Dijonsenap
1tsk Citronsaft
Salt & peppar från kvarn
Ev. vatten el. mer citronsaft att späda såsen med till lagom konsistens
(Vill du göra en magrare variant så byt ut äggulan och oljan (majonnäsen) till ca 1,5dl Grekisk matlagningsyoghurt, då får du en lite smalare variant.)
Såhär kan man göra:
1. Börja med Ceasardressingen, vispa äggulan med vinägern till en fluffig konsistens, tillsätt sedan oljan droppvis tills du får en len och slät majonnäs som bas. Mosa sardellerna och tillsätt alla ingredienser till basen. Nu får du prova dig fram till rätt simmiga konsisten genom att ev. tillsätt lite citronsaft eller vatten, konsistensen skall vara som "filmjölk" om den vägledningen kan vara till någon hjälp.
2. Dela den färska laxen i ca 6st kuber och blanda med olja och kryddorna, ugnsbaka i 150g i cirka 12minuter.
3. Mixa salladen och gurkan med dressingen (OBS! Ca 3-5msk dressing per portion är lagom, du får säkert lite dressing över till imorgon...) arrangera en salladshög på tallrikar.
4. Lägg upp övriga ingredienser runtom och laxarna ovanpå och avnjut med lite bröd...
Vill du dricka ett litet glas vin till så passa på och prova ett rosevin från Californien...så fortsätter du på USA temat...
Tips: Självklart kan du byta ut laxen mot tex kycklingfile eller kanske lite större räkor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar