lördag, april 04, 2009

New York Street Beef Enchiladas med mozarella serverad med marinerad grillad zucchini och paprika, limeguacamole

I New York var det en tydlig trend att servera den klassiska tortillabrödet på längden och tvären, speciellt från alla mindre street restauranger som finns i vartenda gathörn på Manhattan, utom på 5th Aveny!!! En annan notering är att Mozzarellaost dyker upp i väldigt många maträtter. Så ikväll blev det en kombination iform av båda...dessutom lite grillade marinerade grönsaker som lite extra roligt tillbehör!

Beef Enchilads med mozarella, 4 personer:
8st Tortillabröd
400g Nötfärs
1msk Olivolja
2msk Tomatpure
1/2dl Ajvar, stark
1/2dl Vatten (eller ännu hellre kalvbuljong)
Kryddblandning:
1tsk Paprikapulver
1tsk Koriander
1tsk Vitlök, finmortlad
2tsk Spiskummin
1tsk Salt

Tomatragu:
1msk Olivolja
1st Röd lök, grovhackad
400g Körsbärstomater med chili (på tetrapak, eller liknande)
1/2dl Rödvin eller vittvin...om det finns som en extra knorr!
1st Mozarellaost (liten rund ostboll) gärna gjord på buffelmjölk

Marinerade grillade grönsaker:
20cm Zucchini
2st Röda paprikor
20st Oliver av blandad sort
1/2dl Olivolja
2msk Balsamicovinäger
1st Citronklyfta, saften av!
1tsk Oregano
Salt & Peppar från kvarn

Limeguacamole:
1st Avacado, modell större
1/2dl Grekisk yoghurt
1/2st Lime, saften av!
2st Vitlöksklyftor, fint mortlade
2krm Cayennepeppar
2krm Koriander
1msk Olivolja
Salt från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Beef Enchiladas: Stek nötfärsen i olivolja, när den fått färg tillsätter du kryddmixen och tomatpuren, låt fräsa. Tillsätt ajvaren och vattnet, låt koka upp snabbt till en simmig konsistens. Fyll ca 6-8st tortillas med blandningen och rulla ihop, lägg tätt i en ugnsform.
2. Tomatragu: Fräs löken och vitlöken i lite olja, tillsätt tomaterna, låt reducera ihop snabbt på medelstark värme i ca 15min till en ragukonsisten d.v.s. inte rinnande...smaka ev. med lite salt.
3. Nu häller du över tomatragun över Enchiladasen och sprider ut bladtunnt skivad mozarellaost, gratinera i övre delen av ugnen på 175-200g i ca 12-15min eller tills osten smält ut fint och kanske fått lite lätt färg, varmhåll.
4. Marinerade grönsaker: Skiva zuchinin i ca 0,5cm tjocka skivor, skär paprikan i större bitar. Grilla grönsakerna i en gjutjärnspanna med grillränder tills de får fina grillränder. Blanda tillsammans med övriga ingredienser i en skål, det här momentet kan man med fördel göra långt tidigare, grönsakerna blir godare desto längre de får dra i marinaden.
5. Limeguacamole: Mosa avacadon med en mixer (om du är en amatör), vill du leka proffs, använd en mortel. Tillsätt de övriga ingredienserna och smaka av med salt och limesaft.
6. Servera med lite romansallad och tunt skivade rädisor.
7. Servera gärna med en kryddig Shiraz eller Rioja...

Yes we can, som man säger over there!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar