lördag, april 25, 2009

Varm chokladkaka med lingonglass

Om du inte har lyckats med förätten eller varmrätten så är ett givet kort att alltid smälla in en chokladdessert på slutet, då kommer dina gäster alltid att minnas måltiden som lyckad. Till den varma portionschokladkakan serveras snabbgjord lingonglass med lite lingonsås och chokladnot!
Det fina med detta recept är att chokladkakan passar perfekt att frysa in i ha liggande i frysen, du gräddar sen de antal portioner du vill direkt från frysen rakt in i ugnen.

Chokladkakan, 6-8pers:
200 g mörk choklad
150 g Osaltat smör + ca 4msk smör till smörjning av portionsformarna
6st Ekologiska ägg
2 dl Strösocker
1 dl Vetemjöl

Lingonglass:
2,5dl Lingon, frysta (Om de måste vara frysta annars fungerar det inte)
2,5dl Vispgrädde, 40%
1dl Florsocker

Chokladnot:
40g Mörk choklad

Lingonsås:
225g Lingon
1dl Strösocker
1dl Vatten

Såhär kan man göra:
1. Chokladkakan: Börja med att smälta choklad och smör i ett vattenbad på spisen.
2. Knäck äggen i en bunke och vispa ägg och socker vitt och pösigt.
3. Blanda ner chockladen och smöret i äggvispet.
4. Pudra ner vetemjölet och rör om så allt blandas.
5. Smörja, 6-8st portionsformar ordentligt med smör.
6. Skeda upp smeten i formarna till 2/3-delar.
7. Frys in portionskakorna i frysen över natten, täck med plastfilm.
8. När det är dags för servering så tar du de antal portioner du önskar direkt från frysen in i ugnen. Ta bara bort plastfilen och grädde i 175g i ca 18-22min. Testa dig gärna fram med en sticka och ett bra tips kan vara att grädda en portion innan gästerna kommer så vet du exakt hur lång tid du behöver grädda i din ugn.
9. Lingonsåsen: Kan du även göra kvällen för genom att blanda lingon, socker och vatten i en kstrull, låt koka i ca 20min, tag av från plattan och mixa såsen slät, sila ev. Häll upp på flaska och ställ kallt.
10. Chokladnot: Smält chokladen i ett vattenbad och använd en spritspåse till att forma ett vacker mönster på ett bakålåtspapper, låt svalna.
11. Lingonglassen: Gör du dirket innan servering i en mixer. Blanda lingon och florsocker, mixa lätt. Droppa ner grädden sakta medans di mixar, klart!
12. Koordinera allt samtidigt och anvjut!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar