Det fina med detta recept är att chokladkakan passar perfekt att frysa in i ha liggande i frysen, du gräddar sen de antal portioner du vill direkt från frysen rakt in i ugnen.
Chokladkakan, 6-8pers:
200 g mörk choklad
150 g Osaltat smör + ca 4msk smör till smörjning av portionsformarna
6st Ekologiska ägg
2 dl Strösocker
1 dl Vetemjöl
Lingonglass:
2,5dl Lingon, frysta (Om de måste vara frysta annars fungerar det inte)
2,5dl Vispgrädde, 40%
1dl Florsocker
Chokladnot:
40g Mörk choklad
Lingonsås:
225g Lingon
1dl Strösocker
1dl Vatten
Såhär kan man göra:
1. Chokladkakan: Börja med att smälta choklad och smör i ett vattenbad på spisen.
2. Knäck äggen i en bunke och vispa ägg och socker vitt och pösigt.
3. Blanda ner chockladen och smöret i äggvispet.
4. Pudra ner vetemjölet och rör om så allt blandas.
5. Smörja, 6-8st portionsformar ordentligt med smör.
6. Skeda upp smeten i formarna till 2/3-delar.
7. Frys in portionskakorna i frysen över natten, täck med plastfilm.
8. När det är dags för servering så tar du de antal portioner du önskar direkt från frysen in i ugnen. Ta bara bort plastfilen och grädde i 175g i ca 18-22min. Testa dig gärna fram med en sticka och ett bra tips kan vara att grädda en portion innan gästerna kommer så vet du exakt hur lång tid du behöver grädda i din ugn.
9. Lingonsåsen: Kan du även göra kvällen för genom att blanda lingon, socker och vatten i en kstrull, låt koka i ca 20min, tag av från plattan och mixa såsen slät, sila ev. Häll upp på flaska och ställ kallt.
10. Chokladnot: Smält chokladen i ett vattenbad och använd en spritspåse till att forma ett vacker mönster på ett bakålåtspapper, låt svalna.
11. Lingonglassen: Gör du dirket innan servering i en mixer. Blanda lingon och florsocker, mixa lätt. Droppa ner grädden sakta medans di mixar, klart!
12. Koordinera allt samtidigt och anvjut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar