Salvia är en krydda man bör använda mer, den är ofta lite bortglömd men är en otroligt god krydda till ljust kött som kyckling eller fläskkött. Släktnamnet Salvia kommer från det latinska ordet salvare, som betyder "rädda", "frälsa" etc och syftar på krydd- eller läkesalvians urgamla användning och goda rykte som medicinalväxt.
Idag snittade vi upp kycklingfilen på längden så att det bildas en bred "kappa", perfekt för att fylla filen med något gott. Lite överkurs blev det genom att binda upp filen men den återfår då sin form, ett annat alternativ är att linda in den i plastfolie och ångkoka klart...
Lite sallad och en smakrik pestoyohgurt blev tillbehören, vill man förstärka med lite kolhydrater så prova lite bulgur till eller varför inte en grillad bit lantbröd.
Ingredienser för 2 personer...+2st matlådor.
2st Kycklingbröstfiler
100g Fårost eller mozarellaost
4msk Pesto
2msk Olivolja
2msk Flytande honung
2msk Salvia
Salt & peppar från kvarn
Bindgarn
Pestoyohgurt:
2,5dk Grekisk yoghurt
4msk Pesto
1tsk Salladskrydda (hör och häpna, händer inte ofta...)
Några droppar rödvinsvinäger
Några droppar olivolja
Gärna lite färska basilikablad
Gott att servera till:
Tomatsallad med lite ripplad balsamicosirap
Machesallad, kanske med lite pressad citron över
Såhär kan man göra:
1. Snitta ett längsgående snitt i kycklingfilerna och vänd upp dem så att en bred "kappa" bildas.
2. Med handen trycker du varsamt ut filerna lite bredare, ett tips kan vara att använda plastfilm mellan bänkskivan och filen när du trycker...
3. Bred ut fårosten och peston, krydda runt om med salt & peppar.
4. Rulla ihop filerna och bind upp dem med bindgarn, pensla filerna med olivolva och honung, rulla runt i salvia.
5. Ugnsstek filerna i ca 20-25min till en klar köttsaft erhålls när du "sticker" ett litet prov i filerna. Ugnstemperatur ca 175g-200g.
6. Rör ihop alla ingredienser till pestoyoghurten.
7. Servera med lite fräscha grönsaker som tillbehör.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar