Det här rätten kommer från en trerätters varav soppan och laxrullen blev en liten förrätt.
Tanken med rätten är att den lena soppan kompletteras med en rökig lax med het pepparton från wasabin med en svalkande gurkbit i. Ät laxen med gaffel och varva med lite tunnbröd. En god kombination som kan varieras med andra typer av fyllningar...
Ingredienser för 5port som förätt, 3port som huvudrätt:
400g Grön sparris, (spar 5 stänger för garnering, skär resten i bitar)
1msk Smör
1msk Olivolja
1/4del Vitlöksklyfta, finhackad
1st Gul lök, finhackad
1dl Vitt vin
5dl Kycklingbuljong
1,5dl Vispgrädde
2msk Smör till blankning av såsen
Salt & peppar från kvarn
Laxrulle:
10st Skivor rökt lax
4msk Sesamfröm, rostade
150g Färskost, bredbar
2msk wasabi
2st 1/4 på längden skurna gurkstavar utan fruktkött
1msk Dill
Såhär kan man göra:
1. Börja med laxrullen. Rosta sesamfrönen lätt i en torr stekpanna. Dra ut ca 40cm plastfilm och strö över sesamfröna, lägg ut laxskivorna omlott.
2. Blanda färskosten med wasabin och dillen, bred ut fyllningen på laxen varsamt.
3. Lägg på en stav av urkärnad gurka.
4. Rulla ihop till en rulle så som en rulltårta.
5. Frys laxrullen i minst 1tim eller över natten, vis servering, ta ut den ur frysen och skär i portionsbitar med en vass kniv.
Soppan:
1. Fräs löken, vitlöken och sparrisen i lite olja och smör.
2. Slå på vinet och låt koka in med 1/3-del.
3. Tillsätt kycklingfonden och reducera ytterligare 1/3-del.
4. Nu tillsätter du grädden och reducerar ytterligare 1/3-del.
5. Mixa soppan slät med en stavmixer, blanka av med smöret.
6. Smaka av med lite salt och vitpeppar vid behov.
Sparris till garnering:
1. Lägg sparrisen i en ugnsform, slå på lite vin, kycklingfond och en klick smör samt lite havssalt.
Drag plastfilm över och nagga några hål i filmen, ångkoka al dente mjuka i microvågsugnen på 1000w efftekt i ca 1min och 50sek.
Arrangera allt i en kopp och på tallrik.
Tips: Du behöver inte skala grön sparris med bryt sparrisen lätt genom att hålla den mellan dina båda händer, sparrisen bryts automatiskt där den är mer seg...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar