söndag, april 26, 2009

Lax med sardeller, kapris och citronolja serverad med dillslungad gurka och paprika, chiliyoghurt

En något improviserad middag brukar ofta bli de bästa. Lax har på något sätt blivit en basvara, speciellt när man som jag passar på stormarknadenernas extrapriser á 69kr/kg för en hel file. Bara att stycka själv och frysa in i gladpack. Jämför gärna själv någon gång och titta på kilopriset för laxen som ligger färdigstyckad i frysdisken...Men nog om konsumentjournalistik...Lite medelhavstema blev det även till eftermiddagen, efter medelshavsbrunschen, med inslag av en trevlig snabbfräst blandning av Sardeller, kapris, rödlök, färsk dill och olivolja som en varm ragu över laxen...den här rätten kan du enkelt variera genom att byta ut fisken mot någon fast vit fisk såsom torsk, gör, hälleflunda, abbore eller kanske lite kattfisk!

Ingredienser för 4 personer:
4st Laxfilebitar á ca 130g
2msk Olivolja
Havssalt

Medelhavsragu:
10st Sardellfiler, finst skurna
4msk Kapris, grovt hackad
1st Röd lö, finhackad
4msk Färsk dill, grovt skuren
4msk Olivolja
Salt & Peppar från kvarn

Varma grönsaker:
1st Röd paprika, skuren i grova bitar
15cm Grön gurka, delad på mitten och kärnhuset bortgrövt, skuren i grövre bitar
Salt & peppar från kvarn

Lite dippsås:
2dl Turkisk yoghurt
10st Basilikablad, fint rivna eller skurna
2krm Chilipeppar, torkad
1msk Olivolja
1tsk Citronsaft
Salt & Peppar från kvarn

Gott till:
Körsbärstomater på kvist
Citronklyfta
Pressad potatis

Såhär kan man göra:
1. Börja med att blanda ihop alla ingredienser till dippsåsen, ställt kallt.
2. Skala och dela potatisen i mindre bitar, koka mjuka.
3- Pensla laxen med lite olivolja och krydda med lite havssalt.
4. Ugnsbaka laxen i en smord form i ugnen, 150g ca 12-15min.
4. Blanda alla ingredienser till medelhavsragun i en bunke.
5. Fräs gurkan och paprikan i en kastrull.
6. Häll av vattnet från potatisen och pressa dem.
7. Lägg upp allt på en tallrik och avnjut fisken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar