Koordinera allt och servera på tallrik eller som buffe...
12 st Gröna sparrisar
6st Mindre "vanliga" morätter, eller gärna små späda vårmorötter
10st Räddisor, delade i fyra
1st Rödlök, skivad i halvmånar
15st Sockerärtor
1st Tomat eller ca 8st cocktailtomater
Lite ärtskott
1msk smör + 1msk rapsolja
Salt & peppar
Basilika & senapssås:
2st äggulor
1msk Äppelbalsamicovinäger
2tsk Strösocker
1msk Dijonsenap
2dl Rapsolja
8st Stora basilkablad, rivna
Såhär kan man göra:
1. Förväll sparrisen och mörötterna al dente i rikligt saltad vatten som sjuder.
Beroende på storleken på sparris & morötterna tar detta olika tid. Men beräkna att morötterna tar ca 10min och sparrisen ca 3min. Om du har "vanliga" morötter så skär dem i kvartar. Sparrisens bottenände bryter du av...
2. Kyl ner grönsakerna snabbt.
3. Stek sedan morötterna och sparrisen i smör/olja i en stekpanna tils du får en fin gyllene färg.
Tillsätt de övriga ingredienserna (förutom ärtskotten) och stek lätt ytterligare några minuter.
Lägg upp i en serveringsskål och garnera med ärtskoten.
4. Slå över dressingen. Och dressingen blandar du enklast i en liten mixer genom att vispa äggulan och vinägerna skummigt, tillsätt därefter oljan först droppvis sedan snabbare. Smaksätt med de övriga ingredienserna. Obs! Vispa inte dressingen för länge den skall bara gå ihop, inte bli lika fast som en majonnäs.
Ingredienser, svamppaj: (22cm i diameter)
Deg:
150g Smör, osaltat
3½dl vetemjöl
1msk vatten
Fyllning:
1msk Smör
3dl Förvällda frysta kantareller från höstens skörd
1st Purjolök, skivad fint
2½dl Västerbottenost, riven
2st Ekologiska ägg
2dl Vispgrädde, 40%
1msk Timjan
Salt & svartpeppar från kvarn
Såhär kan man göra:
Kantarellpaj:
1. Blanda snabbt ihop smör och vetemjöl i en mixer, tillsätt vatten och kör tills en deg bildas. Låt vila ca 1h i kylen. Tryck sedan ut den i en ugsform eller kavla den först och lägg i degen i formen.
2. Stek kantarellerna i smör tills de får en gyllene färg och ev. vätska är borta, stek därefter löken.
3. Förgrädda pajformen i ca 10min i 200g ugn.
4. Ta ut pajen när botten är gräddad och häll över osten, tillsätt sedan kantarellerna och löken.
5. Blanda äggen och grädden med kryddorna, häll över pajen.
6. Grädda klart pajen i ugnen ca 30min, 175-200g.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar